Fővárosi közgyűlés: Az MSZP, az SZDSZ és az MDF határolódott el a Magyar Gárdától

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselőinek szavazataival csütörtökön késő este fogadta el a Magyar Gárdától elhatárolódó nyilatkozatot a Fővárosi Közgyűlés. A kereszténydemokrata frakció nem szavazott, mert azt szerették volna, ha a jövő héten, a Fidesz-képviselőcsoport jelenlétében döntenek a nyilatkozat elfogadásáról. A Fidesz fővárosi képviselői már délután elhagyták a közgyűlés épületét, mert elfogadhatatlannak tartották a főpolgármester stílusát. Demszky Gábor ellenzéki módosító javaslatokat befogadva változtatott eredeti javaslatán, ezért a közgyűlés bízott benne, hogy a fideszes képviselők visszatérnek, ám a frakció tagjai a késő esti szavazásig nem érkeztek meg.

Bár a fővárosi közgyűlés mind az öt pártja elítélte a Magyar Gárda által használt félelemkeltő eszközöket, a frakciók a csütörtöki ülésen késő délutánig nem tudtak megállapodni egy közös nyilatkozat szövegében. A reggel óta tartó egyeztetés ellenére a vita délután botrányba fulladt.

A főpolgármester eredetileg azt kérte: szólítsák fel a Magyar Gárda alapítóit, hogy oszlassák fel a szervezetet. Emellett Demszky Gábor azt is javasolta: kérjék fel az önkormányzati testületek demokratikus frakcióit, hogy amennyiben a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem kezdeményezi a gárda feloszlatását, úgy szakítsák meg a kapcsolatot a Jobbikkal, és mondják fel az esetlegesen létrejött politikai szövetségeket.

Már a közgyűlés kezdetekor benyújtott egy saját nyilatkozat-tervezetet a Fidesz-frakció, és módosítást kért az MDF és a KDNP is. Az alapvető elvekben egyetértett az öt képviselőcsoport, ám a részletekről egyre élesebb vita folyt az ülésteremben. Végül Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője először szünetet kért, majd közölte: a főpolgármester elfogadhatlan stílusa miatt a képviselőcsoport a továbbiakban nem vesz részt a közgyűlés csütörtöki munkájában.

Közben a szünetben a főpolgármester – ellenzéki módosító indítványokat befogadva – átalakította eredeti nyilatkozatát. Benne maradt a felszólítás a Magyar Gárda feloszlatásáról, de kikerült belőle a Jobbikkal való esetleges politikai szövetségek megszakítása. A nyilatkozat szövege szerint a ” pártokhoz kötődő félkatonai szervezetek félelmet keltettek a múltban (Szálasi-korszak, Rákosi-korszak) és félelmet keltenek a jelenben (Magyar Gárda).” Színrelépésük sérti a fasizmus és a kommunizmus áldozatait, a velük együtt érző demokratikus többséget. A támogatók kijelentik, hogy közös akarattal lépnek fel a szélsőséges kezdeményezések ellen, amelyek ártanak az ország és a város tekintélyének, illetve alkalmasak a félelemkeltésre.

A képviselők úgy döntöttek: utolsó napirendként határoznak majd a nyilatkozatról, hátha az eltávozott fideszes képviselők addig visszajönnek. A közgyűlés épületében maradt Tarlós István jelezte: nem biztos, hogy vissza tudja hívni képviselőtársait.

A közgyűlés végéig valóban nem jött vissza a Fidesz-frakció. Ezért a KDNP frakció vezetője, Bagdy Gábor indítványozta, hogy a döntést halasszák a jövő hétre, bár elismerte a főpolgármester kompomisszumkészségét. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselőinek szavazataival azonban elfogadta a nyilatkozatot a közgyűlés.