Fővárosi közgyűlés: A sztrájk idején 80-90 százalékos készültséget tartanának megfelelőnek

A fővárosi önkormányzat azt tartaná megfelelőnek, ha a szeptember 4-ére meghirdetett BKV-sztrájk alatt a reggeli és a délutáni csúcs idején 90 százalékos, a többi napszakban 80 százalékos lenne a közlekedési szolgáltatások mértéke. A közgyűlés csütörtöki döntése azonban nem kötelező érvényű, az elégséges szolgáltatások mértékéről a cég vezetőségének és a sztrájkolóknak kell megállapodniuk.

A törvény szerint – mivel a közösségi közlekedés közfeladat – a sztrájk alatt is nyújtani kell elégséges szolgáltatást. Az azonban nincs meghatározva a törvényben, hogy mi tekinthető elégséges szolgáltatásnak. A közgyűlés elé terjesztett javaslat szerint a főváros működését, a budapestiek biztonságát és alapvető utazási lehetőségeit, továbbá a rend-, az egészség- és a környezetvédelmi feladatok ellátásának feltételeit mindenképpen biztosítani kell.

A közlekedési szolgáltatás minimális mértéke két változatban került a képviselők elé. A közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége végül a magasabb mértéket szavazta meg. Eszerint azt tartanák megfelelőnek, ha a reggeli és a délutáni csúcs idején 90 százalékos, a többi napszakban 80 százalékos lenne a közlekedési szolgáltatások mértéke. A közgyűlés csütörtöki döntése azonban nem kötelező érvényű, az elégséges szolgáltatások mértékéről a cég vezetőségének és a sztrájkolóknak kell megállapodniuk.

A vitában az ellenzéki pártok közül csak az MDF és a KDNP képviselői vettek részt. Közülük többen azt mondták, hogy a közgyűlés által elfogadott mérték túl magas, így sérti a munkavállalók sztrájkhoz való jogát. Ők inkább hosszú távú bérmegállapodás kidolgozására kérték a BKV vezérigazgatóját. A Fidesz-frakció képviselői még csütörtök délután, a Magyar Gárdával kapcsolatos nyilatkozat vitája során elhagyták a közgyűlés épületét, mert elfogadhatatlannak tartották a főpolgármester stílusát.