Fővárosi Közgyűlés – A migrációs helyzettel foglalkoztak a képviselők

Budapest, 2015. szeptember 2., szerda (MTI) – Szinte kizárólag a migráció kérdésével foglalkoztak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A testület hosszas vitát követően arra kérte a főpolgármestert, hogy a közgyűlés következő ülésére foglalja össze, Budapestnek milyen többletfeladatai és kiadásai keletkeznek a nagyarányú bevándorlás miatt.

A képviselők az ülés elején kifejezték a csatlakozási szándékot a Global Design Cities Organization (GDCO) várostervezési és fejlesztési világszervezethez, valamint ötmillió forinttal támogatták a beregszászi Európa Kultúra Napja elnevezésű rendezvényt.

Ezt követően elsőként az ellenzéki pártok képviselői fejtették ki a migrációval kapcsolatos álláspontjukat.

Horváth Csaba (MSZP) azt követelte a kormánytól, hogy vegye át a menekültprobléma kezelését az ezzel foglalkozó civil szervezetektől, a tranzitzónákat pedig helyezze át az ország déli határaira.

Tokody Marcell (Jobbik) helyi népszavazást követelt arról, hogy Budapesten létesítsenek-e tranzitzónákat. “Nem szeretném azt megvárni, hogy (…) a felvadult migránscsorda lángba borítja fél Budapestet” – fogalmazott.

Csárdi Antal (LMP) szerint tarthatatlanná vált a helyzet a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, ezért az államnak, illetve a fővárosnak az alapvető higiéniai feltételek biztosítása mellett legalább enni és inni kell adnia a menekülteknek.

Gy. Németh Erzsébet (DK) kiemelte, Tarlós István főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten.

Székely Sándor, a Szolidaritás képviselője egy koordináló operatív bizottság felállítását javasolta a budapesti menekülthelyzet javítására.

A vitában Tarlós István kijelentette, amellett, hogy a fővárosi intézkedések “bírnak humanitárius motivációval”, a fő cél megóvni Budapestet egy “kontrollálatlan áradattól”. A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre.

Nem mindenki szerencsétlen azonban, aki be akar jönni, ha meg lehet különböztetni és be lehet azonosítani a valóban a háború elől menekülőket, akkor őket be kell fogadni – jelentette ki Tarlós István, majd megjegyezte, a nem menekülteket, a spekulatív szándékkal érkezőket tévedés befogadni.

A Fővárosi Közgyűlés végül elfogadta az ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakításával és működésével összefüggésben megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót, majd felkérte Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg, Budapestre milyen további terhet rónak a menekültek. Az előzetes becslések szerint a várható havi költségek több mint 77 millió forintra rúghatnak.

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a közgyűlés ülését követően újságíróknak elmondta, a Verseny utcai központi és ideiglenes szociális ellátó intézmény kialakítása csütörtökön kezdődik meg, és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe. A helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket.

A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel – fejtette ki.

A közgyűlés alig több mint kétórás ülésének végén 293 millió forint támogatást ítélt meg a július 8-i fővárosi, szakértők szerint több mint 400 millió forintos viharkárok rendezéséhez.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s