Friss hírek

2010.03.10. 11:19

Panaszt emelt három romániai környezetvédelmi csoport az Európai Bizottságnál

<p>Panaszt emelt három romániai környezetvédelmi csoport kedden az Európai Bizottságnál, mert állításuk szerint az EU-tag Romániában súlyosan károsítanak természetvédelmi területeket.</p>

"Azért vagyunk itt, hogy kemény üzenetet küldjünk azoknak, akik pusztítják a természetes környezetünket, és azoknak a hatóságoknak, amelyek passzivitásukkal asszisztálnak mindehhez"- mondta Gabriel Paun, a civil környezetvédõ szervezet, az Agent Green elnöke.

Az Agent Green, a Vadvédelmi Világszervezet (WWF) partnere. Vele együtt emelt panaszt Brüsszelnél az ugyancsak kormány-független Milvus és az Erdélyi Kárpátok Társasága kilenc ügyben. Állításuk szerint ezekben az ügyekben a vétkesek olyan változtatásokat hajtottak végre a természetben, amelyeket nem lehet helyrehozni, és amelyekhez nem volt engedélyük, vagy nem készítettek hatástanulmányt.

A három szervezet egyik példája szerint két nemzeti parkot szel át egy autópálya az ország délnyugati részén, ahol Európa egyik utolsó érintetlen erdõsége is található. A környezetvédõk másik példája az volt, hogy szélerõmûveket hoztak létre Románia délkeleti részén, amely ragadozó madarak és gólyák menedékhelye.

"A befektetõk, kevés kivételtõl eltekintve, fittyet hánytak a környezetvédelmi törvényekre, amiket nekik is be kell tartaniuk. Ehelyett olyan akadályt látnak ezekben a törvényekben, amit meg kell kerülni különféle kibúvókkal"- mondta Gabriel Paun. A környezetvédelemért felelõs állami szerv, a Romániai Nemzeti Ügynökség egyelõre csak annyit közölt, hogy sajtókonferencián reagálnak a felvetésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!