Főtörzsőrmesterek börtöne

Főtörzsőrmesterek börtöne
Főtörzsőrmesterek börtöne
Nyolc vesztegetés gyanújába keveredett kisvárdai vámos közül hatot jogerősen is bűnösnek mondott ki a Debrecen Ítélőtábla, helybenhagyva az elsőfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság határozatát.

Nyolc vesztegetés gyanújába keveredett kisvárdai vámos közül hatot jogerősen is bűnösnek mondott ki a Debrecen Ítélőtábla, helybenhagyva az elsőfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság határozatát– tájékoztatta lapunkat Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

Bûnszövetségben

A folytatólagosan, hivatalos személy által, bûnszövetségben,
üzletszerûen elkövetett vesztegetés bûntette
miatt elítélt hat vámos mindegyike kisvárdai
fõtörzsõrmester. Az ítélõtábla
2 év 6 hónaptól 4 évig terjedõ letöltendõ
börtönbüntetéssel, közügyektõl
eltiltással, valamint 100-150 ezer forint pénzbüntetéssel
sújtotta õket. Két vámost jogerõsen
felmentettek.

A vámosokat titkosszolgálati eszközökkel buktatták le, miután hosszú időn át komoly kenőpénzt fogadtak el, illetve kértek egy cégtől nagy értékű gépek minél „gördülékenyebb” vámügyintézése érdekében.
 A vámosok 2002. és 2004. között a kisvárdai, majd a záhonyivámhivatalnál dolgoztak. Az érintett kft. az eljárások gyorsítása érdekében az áru jellegétől és a szállító járművek nagyságától függően – meghatározott tarifa alapján – esetenként több tízezer forintot fizetett az egyenruhásoknak, akik a pénzt elosztották egymás között.

A cég részéről végül feljelentést tettek. A nyomozók a vámosok telefonbeszélgetéseit is lehallgatták, amikben vissza-visszatért, hogy kinek, mennyi üti a markát. A siker érdekében a bűnüldözők megjelölt „csalipénzt” is használtak. A vádlottak végig tagadták tettüket, a telefonbeszélgetéseiket például azzal próbálták tisztázni, hogy lottónyereményről folyt a a szó… 

– Ratalics László –