Nagyvilág

2012.05.18. 08:55

Obama nagykövetet küld Mianmarba, de nem oldja fel a szankciókat

Washington, 2012. május 17., csütörtök (MTI) - Derek Mitchell személyében nagykövetet nevezett ki csütörtökön Mianmarba Barack Obama amerikai elnök.

Washington, 2012. május 17., csütörtök (MTI) - Derek Mitchell személyében nagykövetet nevezett ki csütörtökön Mianmarba Barack Obama amerikai elnök.

Obama ugyanakkor rendeletet adott ki, amelyben meghosszabbította a dél-ázsiai országgal szemben életbe léptetett amerikai szankciókat.

Az elnöki rendeletet ismertető közlemény szerint az egykori Burma tett fontos lépéseket, de a politikai nyitás még nagyon kezdeti szakaszban tart, és az Egyesült Államokat továbbra is aggasztja, hogy az országban még vannak politikai foglyok, és az etnikai kisebbségek területein folytatódik a konfliktus és az emberi jogok megsértése.

Az Egyesült Államok fel fogja oldani az amerikai befektetésekre vonatkozó tilalmat, ha Mianmar politikai reformokat hajt végre, de egyelőre fenntartja a vonatkozó törvényeket, azt bebiztosítandó, hogy az országban ne történjék visszacsúszás. Ezt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelentette ki, amikor csütörtökön Washingtonban fogadta mianmari kollégáját, Vunna Maung Lvint.

Évtizedek óta ez az első ilyen magas szintű mianmari látogatás az Egyesült Államokban. A két ország januárban jelentette be a diplomáciai kapcsolatok teljes körű helyreállítását.

Amerikai hivatalos személyek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a szankciókat fokozatosan fogják feloldani, azok kivételével, amelyek a mianmari hadseregre vonatkoznak. Az amerikai büntetőintézkedésekről, amelyek a legszigorúbbak a nyugati országok által meghozottak közül, öt szövetségi törvényt fogadtak el és négy elnöki rendeletet adtak ki, így azok feloldása bonyolult folyamat lesz. Több szankción ugyanakkor már enyhítettek az év folyamán

A Rangunba küldendő Derek Mitchell Ázsia-szakértő, aki több vezető posztot is betöltött a Pentagonban. A múlt év óta az Egyesült Államok különleges képviselője és politikai koordinátora Mianmarban.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!