Helyi közélet

2015.04.23. 16:13

Köddé váló egyetemi képzések

Borsod-Abaúj-Zemplén - A diákok megdöbbentek azon, hogy szakokat akarnak megszüntetni.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A diákok megdöbbentek azon, hogy szakokat akarnak megszüntetni.A fővárosi diákok tiltakozásokat szerveznek, de a miskolci diákok sem értik, miért kell bizonyos felsőoktatási szakokat megszüntetni. Elvégezte a bolognai rendszer felülvizsgálatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkársága, és arra az eredményre jutott, hogy bizonyos alapszakokat ki kell vezetni, másokat át kell alakítani.

Változtattak

Kedden összeült a Felsőoktatási Kerekasztal, és az eredeti elképzelésekhez képest (melyek heves tiltakozást váltottak ki a fővárosi diákokból), némi változás történt: most annyit lehet tudni, hogy megmarad a nemzetközi tanulmányok, az ipari termék- és formatervező szak, a pszichológiát továbbra is osztott képzésben tanulhatják a hallgatók. A társadalmi tanulmányok szakot és a műszaki menedzser alapszakot kivezetik, ez utóbbit csak mesterképzésen lehet tanulni. Az interkulturális pedagógia szakból szakirány lesz, az agrárképzéssel kapcsolatban viszont nem született döntés. Ez viszont nem a teljes lista, mert az Átlátszó.hu birtokába került dokumentum szerint a jövőben nem lenne kulturális antropológia alapszak sem, és szintén megszűnhet a filmelméleti és a filmdramaturgképzés.

A Miskolci Egyetemet két szak megszüntetése érintené, a műszaki menedzser és a kulturális antropológia.

– Végleges lista még valóban nincs a megszüntetni vagy átalakítani kívánt szakokról, de minket is meglepett a hirtelen bejelentés – mondta lapunknak Jedlicska Tibor, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Az elnök szerint a változtatások előtt mindenképpen valamilyen hatástanulmányt kellett volna közzétennie az államtitkárságnak, mert tapasztalatai szerint a műszaki menedzserekre például nagy szüksége van a gazdaságnak. Jedlicska Tibor maga is ezen a szakon tanult, és mint mondta, az itt végzett szakemberek a műszaki és a gazdasági tudományok terén is ismereteket szereznek. Ezért szívesen alkalmazzák őket a cégeknél. Az ő tankörtársai közül mindenki el tudott helyezkedni, többen már középvezetői pozícióban dolgoznak.

Jedlicska Tibor szerint időnként szükség van az egyetemi képzések felülvizsgálatára, de figyelembe kellene venni a szakok népszerűségét és az elhelyezkedési esélyeket.

Veszélyben

Dajka Viktória végzős kulturális antropológus a Miskolci Egyetem mesterképzésén. Ő is megdöbbenve hallotta, hogy ezt a szakot ki akarják vezetni. Mint mondta, ez a képzés mással nem helyettesíthető. Hasonlít ugyan a szociológiára, de annál sokkal gyakorlatiasabb tudományág.

– A kulturális antropológusok jó eséllyel helyezkednek el különböző civil szervezeteknél, egyesületeknél vagy kulturális intézményeknél. Ebben pedig a Miskolci Egyetem nagy segítséget nyújt, hiszen szakmai gyakorlatra ilyen helyekre ajánlja ki a hallgatókat – mondta Viktória.

Megjegyezte: amikor 5 évvel ezelőtt ő kezdte egyetemi tanulmányait, még túljelentkezés volt erre a szakra Miskolcon, ma pedig a megszüntetésen kívül is veszélyben van a képzés, mert nagyon kevesen jelentkeznek.

Nem időszerű

A Miskolci Egyetem vezetőitől azt kérdeztük, szerintük sincs szükség a megszüntetni kívánt szakokra, és hogyan érinti a változás az intézményt? Írásban kaptunk választ. Mint írják, mivel nem született végleges döntés, nem tartják időszerűnek. „Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a Miskolci Egyetem esetében a szakstruktúra tervezett átalakítása az intézmény egyetlen karának fennmaradását sem veszélyezteti. A szakok esetleges kivezetése továbbá nem érinti sem az adott szakokon tanuló hallgatókat, sem az idén felvételizőket, ők ugyanis rendesen befejezhetik tanulmányaikat, diplomát szerezhetnek.”

A menedzsereket keresik

Körülnéztünk az állásajánlatok között is. Kiderült, műszaki menedzsereket szerte az országban keresnek. Az egyik állásportálon 55 hirdetést találtunk, a másikon 37-et. Kulturális antropológust már kevesebbet, egyet-kettőt.

Mizsei Emesétől, a Takata miskolci gyárának HR vezetőjétől is azt tudtuk meg, hogy a cégek előszeretettel foglalkoztatnak műszaki menedzsereket, hisz ezeknek a szakembereknek műszaki és gazdasági ismereteik is vannak. Őket általában projektek lebonyolítására alkalmazzák.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában