Helyi közélet

2014.11.03. 11:14

Lefagyott a hűtőprogram

Senki nem esik el a pályázati lehetőségtől – jelentette ki a minisztérium.

Senki nem esik el a pályázati lehetőségtől – jelentette ki a minisztérium.Régiónként eltérő határidővel hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Programot, amelynek keretében nyílászáró-, kazán-, illetve hűtőgépcserére lehet pályázni. Elsőként – október 28-tól – a közép-magyarországiak regisztrálhattak. Illetve regisztrálhattak volna, mert az informatikai rendszer túlterheltsége miatt technikai gondok adódtak, így a pályáztatást egy időre felfüggesztették.

Türelmet kérnek

„A tárca a probléma megoldása érdekében folyamatos egyeztetéseket folytat, hogy mielőbb megkezdődhessen a pályázatok fennakadásmentes beadása és befogadása. A végleges megoldás kidolgozásáig a kiíró a pályázók türelmét kéri” – erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya tájékoztatta lapunkat. Azt is megtudtuk: a technikai hiba miatt senki nem eshet el a pályázati lehetőségtől. „A minisztérium szükség esetén meghosszabbítja a jelentkezési határidőt, az eddig beérkezett hűtőgépcsere- és fűtéskorszerűsítési pályázatokat pedig érvényesnek tekinti” – fogalmaztak.

Nálunk november 7-től

Az Építésügyi Minőségellen­őrző Innovációs Nonprofit (ÉMI) Kft. honlapján olvasható egyébként a részletes pályázati kiírás. Itt láthatjuk, hogy az észak-magyarországi régióban – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére – november 7-én nyílhat meg a kazáncsere és november 8-án a hűtőcsereprogram.

Az illetékes minisztériumtól azt is kérdeztük, hogy a technikai gondok addigra megoldódnak-e, vagy csúszik a pályáztatás kezdete, erre azonban nem kaptunk választ.

Azt elmondták: „A lakossági energiahatékonysági pályázatok célja, hogy a családok rezsiköltségei tovább csökkenjenek. E cél érdekében a kormány összesen 2,72 milliárd forinttal támogatja a nagyobb energiahatékonyságot eredményező lakossági beruházásokat. A pályázók több tíz- vagy akár több százezer forintos támogatást is kaphatnak az elavult kazánok, hűtő- és fagyasztógépek, homlokzati nyílászárók cseréjéhez.”

ÉM-NSZR

A pályázatok

Kazáncsere

A minisztérium egymilliárd forinttal támogatja a lakások fűtésének korszerűsítését, amelyre magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak. A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni, utófinanszírozási rendszerben.


Hűtőcsere

A háztartási nagygépek – hűtők és fagyasztók – cseréjére 627,1 millió forint lesz, erre nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek pályázhatnak. Amennyiben a nyugdíjas és a nagycsaládos magánszemélyek pályázati igénye nem meríti ki az adott régió támogatási keretét, abban az esetben az adott régión belül lakhellyel rendelkező bármely magánszemély nyújthat be pályázatot. Az elérhető támogatás a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. A támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.


Nyílászárócsere

Homlokzati nyílászárócserére a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak, összesen 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre. A megítélhető támogatás legfeljebb bruttó 520 ezer forint lehet pályázatonként, ugyancsak utófinanszírozási rendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában