Helyi közélet

2015.02.03. 13:02

Ónod: Mi gátolja, hogy kifizessék a gátpénzt?

Ónod - 2011-ben „lecsíptek” a telekből, azóta még nem fizettek a kisajátításért.

Ónod - 2011-ben „lecsíptek” a telekből, azóta még nem fizettek a kisajátításért.A 2010-es árvíz hatását még mindig érzik Ónodon. Főleg azok, akiknek az azóta megépült körgát mellett van ingatlanjuk. 2011-ben ugyanis úgy indult az árvízi védelmet biztosító beruházás, hogy azokat az ingatlantulajdonosokat, akiknek a telkét érintette a gát megépítése, összehívták és elmondták, hogy mindenkinek megtérítik a beruházással kapcsolatos kárát. Igaz, azt is kikötötték: először építenek, majd utána lesz szerződés. Még márciusban felvonultak a munkagépekkel, majd megjelentek a földmérők is, akik kitűzték az új telekhatárokat. „Mindezt előzetes jelzés nélkül tették, szinte orvul törtek ránk, tulajdonképpen birtokháborítás történt” – mesélte lapunknak Horváthné Kádár Judit, akinek az ingatlanja érintett a kisajátításban.

„A gát októberre elkészült, viszont az érintettek továbbra sem kaptak semmilyen levelet, senki nem kereste meg őket, hogy mi lesz a kártérítéssel. 2012 novemberében a kisajátítási eljárással megbízott dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda képviselője megküldte az árajánlatokat. Ezeket azonban jóval a piaci ár alattinak tartottuk, ennek ellenére néhány szerződéskötésre sor került. Ekkor szembesültünk azzal, hogy akinek nem tehermentes az ingatlanja, azzal nem kötnek szerződést” – ismertette. Horváthné Kádár Judittól azt is megtudtuk, amikor az ügyvédi irodánál érdeklődik, mindig azt a választ kapja, várjon még.

Tologatják az aktát?

„Egyébként is nevetséges összeget mondtak a telekrészért, nekünk 600 forintot – van, akinek csak 500-at – ajánlottak négyzetméterenként. A mi esetünkben közel 250 négyzetméterről van szó, azaz valamivel több mint 150 ezer forintról. Nem a pénz a lényeg, hanem az eljárás, hogy négy éve csak hitegetnek minket, tologatják az aktáinkat, újabb és újabb törvényekre hivatkoznak ” – fogalmazott.

„A kisajátításban nem vett részt az önkormányzat, ezt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. intézte” – szögezte le Tarnóczi József, Ónod polgármestere. Az ügy kapcsán azonban elmondta, akiknek nem volt jelzálog, vagy egyéb teher a telkén, azok már megkapták a pénzüket. A hitellel terhelt ingatlanok esetében hosszabb eljárás szükséges, hiszen a banki fedezet – a telekkisajátítás miatt – sérül. Ebben az esetben a bíróság dönti el, hogy kié lesz a telekrészért felajánlott pénz, a pénzintézetet ugyanis nem lehet kihagyni a folyamatból. A polgármester azt is lehetségesnek tartja, hogy a bank lemond erről, vagy megegyezik a tulajdonossal, de az államnak ebben az esetben körültekintően kell eljárnia.

ÉM-NSZR

Megszűnt a veszély

Tarnóczi József arra is kitért, hogy ezeket a telkeket évtizedek óta komoly kár érte az árvíz miatt, ez a veszély a körgát megépítésével megszűnt.

„Értem azokat, akik türelmetlenek a pénzük miatt, de egyik ingatlan esetében sincs szó óriási területről. Ráadásul mind ártér, azaz művelésre nem alkalmas telekrészek, leginkább bozótos, mocsaras területek voltak, alig néhány gyümölcsfával. Megértem az ingatlantulajdonosok felháborodását, de azt is látni kell, a gát megépítésével megszűnt az árvízveszély, nyugodtan aludhatnak” – fogalmazott.

Megkerestük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, ahol későbbre ígértek választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában