Friss hírek

2009.11.02. 15:59

Berlini fal Belgrádban

<p>Szerbia fõvárosának központjában egy német mûvész megalkotta a Berlini fal másolatát, hogy így emlékezzék meg a hidegháborút jelképezõ akadály 20 éve történt lebontásáról. A néhány méter hosszú falra bárki tetszés szerint bármit írhat, illetve festhet, hogy azután az évfordulón, november 9-én szimbolikusan ledöntsék az építményt.</p>

"Megpróbáltam lemásolni a 20 évvel korábbi berlini politikai viszonyokat" - mondta Frank Botler az AFP francia hírügynökségnek hétfõn. A német mûvész Belgrád központjában, a Köztársaság téren egy 14 méter hosszú, és csaknem 3 méter magas építményt emelt, amellyel a hidegháborút jelképezõ Berlini falat kívánta megidézni.
"Mivel az utolsó háborúk itt zajlottak a Balkánon, ezért úgy gondoltam, hogy Belgrád a megfelelõ hely a fal megépítésére" - mondta Frank Botler, az egykori Jugoszlávia széthullására és a délszláv háborúkra utalva.

"A fal üzenete egyúttal kérdés az emberekhez, ami úgy szól: vannak falak a tudatodban is?" - mondta a német mûvész, aki arra kéri a járókelõket, hogy pingáljanak valamit építményére, amelyet november 9-én, a Berlini fal ledöntésének 20. évfordulóján jelképesen lebontanak Belgrád központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!