Avas hírei

2016.10.15. 14:08

A szőlőskertektől a három ütemig – Egy kis avasi paneltörténelem

Miskolc - Miskolcnak az Avas mindig is a szimbóluma volt. Régen a szőlőskertek, most a panelrengeteg miatt, de az biztos, hogy mindenki ismeri szerte az országban. Most megnézheti hogyan épült fel.

Miskolc - Miskolcnak az Avas mindig is a szimbóluma volt. Régen a szőlőskertek, most a panelrengeteg miatt, de az biztos, hogy mindenki ismeri szerte az országban. Most megnézheti hogyan épült fel.

Az Avas a 19. század végéig legfőképpen a szőlőiről és borairól volt híres. Szőlőhegyein már a kora középkorban megkezdődött a szőlőtermesztés, először 1313-ben említették. Az 1880-as évektől fellépő filoxéra miatt azonban a szőlők tönkrementek, elparlagosodtak, a szőlőkultúra megszűnt az Avason.

Mit vesztettünk el? A feljegyzések szerint olyan kitűnő borokat, mint a „…bátai, formint, hárslevelű, demjén, fehér góhér. Ezenkívül termeltetik a dinka, kadarka, kevés polyhos, a fekete fajok közül a fekete góhér, bikaszemű fekete, purcsin és Izabella. Borfajaink a közönséges asztali boron kívül a szomorodni máslás, egy két és háromputtonyos aszú, közönséges vagy rác ürmös, főtt ürmös, essentia és végül a lőre.”

Az avasi lakótelep az Avas déli-délkeleti lejtőin épült 1973 és 1985 között, három ütemben. A lakótelep – 10 448 lakásával – az ország egyik legnagyobb lakótelepe, ott lakik Miskolc egynegyede. Az eredeti elképzelés szerint az egykor tizenötezer embert foglalkoztató diósgyőri kohászat dolgozói és családjuk otthonának épült vasbeton elemekből, a Miskolci Házgyár betonpaneleiből.

A második ütemben már nem csak a gyári munkások kaptak itt lakást, hanem olyan családok is, amelyek legalább négy gyermeket neveltek, vagy vállaltak. A harmadik ütemben már kisebb, négyemeletes panelek is épültek, amelyekben nem csak szociális, hanem pénzért értékesített lakások is voltak – olvasható a wikipédián.

A lakótelep első építési ütemében az avasi domb délkeleti oldalát építették be. A Középszer utcát alkotó „avasi nagy fal”, amely másfél kilométer hosszan felhúzott, gyakorlatilag egyenes vonalvezetésű, tízszintes épületekből áll, tulajdonképpen eltakarja az egész dombot, és önmagában az I. ütem 2426 lakásának 82%-át adja.

Az II. ütembe 5360 lakást terveztek, és ezt az építési egységet a Szentgyörgy utca két oldalára telepítették. Az építési szerkezetet a kelet-nyugati irányú mellékutak négyzethálós kialakítása adja, de a zsúfolt beépítés és az eltúlzott burkolt útfelületek kedvezőtlen képet nyújtanak az egész ütemről. A III. építési ütem a II. ütem városrendezési elveit követi, de lényegesen lazább, levegősebb kivitelben.

A nagy lakásépületi lendületet az intézményhálózat nem volt képes követni, ezért lakásokban oldották meg a bölcsődei és óvodai ellátást, a kereskedelmi egységeket felvonulási épületekben és faházakban helyezték el, a körzeti orvosok is lakásokban rendeltek.

Fotók forrása: Miskolc a Múltban csoport


Így fejlődött az Avas Kilátó – epikus fotósorozat Miskolcról

Miskolc - A Diósgyőri Vár mellett az Avasi Kilátó Miskolc egyik legfőbb nevezetessége. Száz éve alatt rengeteget változott a környék, illetve maga a kilátó is. Most megnézheti!

 

 

Azok a boldog piaci évek a Zsarnain

Miskolc - Az egykori KGST piac hosszú évtizedek óta Miskolc egyik legnagyobb, legforgalmasabb vásári helyszíne. Fénykorában még farmotoros busszal lehetett kijutni a telepre, a tömeg akkora volt, hogy már kora reggel alig lehetett lépni, és szinte kötelező volt az alkudozás. Visszatekintőnkben megmutatjuk, milyen volt a Zsarnai piac fénykorában.

 

 

Videó: Egy kis lakótelepi paneltörténelem Miskolcon

Kazincbarcika, Miskolc - Az 1970-es évektől Miskolcon is gombamód szaporodtak az előregyártott vasbeton elemekből készült panelházak. Ám nemcsak társasházak épültek így, hanem oktatási intézmények. Erre hozták létre a borsodi vázpanel rendszert, a legelső ilyen iskola Kazincbarcikán épült. A korabeli dokumentumfilmen bepillantást nyerhetünk az épülő avasi lakótelepbe és a panelszerkezetes építészet csínjába-bínjába.

 

A gőzmadártól a bengáli sárgáig - A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve

Miskolc - Emlékszik még a Gömöri-sorompóra? Vagy a hejőcsabai villamosvonalra? Esetleg a Hámori-tóba zuhant autóbusz legendájára? A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve egy nagyszerű dokumentumfilmen.

 

Egy csepp retro: Amikor lerombolták Miskolc egyik zsinagógáját

Miskolc - Kevesen tudják, hogy Miskolcnak volt még egy nagy zsinagógája, de azt 1963-ban felrobbantották. A rendkívül szép épületért nagy kár, jelenleg parkoló van a helyén.

 

 

Egy csepp retro: Így éltek Lillafüreden a kiskatonák a nyolcvanas években

Miskolc - Most sport- és kalandpark,  30 éve még laktanya volt - így éltek Lillafüreden a kiskatonák a Zalka Máté laktanyában.

 

 

Egy csepp retro: Így épült fel a Kilián

Miskolc - A Kilián városrész a mai napig az egyik legélhetőbb lakótelepi környezet Miskolcon, nem véletlenül kapott a tervezője Ybl-díjat. Most megnézheti, hogy épült fel!

 

 

Egy csepp retro: Ilyen volt Miskolc a nyolcvanas évek derekán

Miskolc - Egy újabb kiváló régi videót került elő Miskolcról. Mai szemmel furának tűnő öltözékek, régi járművek, makettszerűen új lakótelepek, tervek és remények láthatóak a vágóképeken. Ilyenek voltunk 1986-ban - olvasható a Mit Miskolc adhatott blogon.

 

A hernyóktól a bérházakig – így épült meg a Selyemrét

Miskolc - Miskolc egyik legérdekesebb városrésze, ahol a fürdőépületet Hajós Alfréd tervezte, a templomban a freskókon megférnek a szentek és a vasutasok, de még a bolgár kertészek is letették a névjegyüket a Szinva partján.

 

Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1970-es években

Miskolc - Gőzerővel folyik a munka a Lenin Kohászati művekben, épül a kombinált acélmű, az Erzsébet fürdőben van a város uszodája. 1970-es évekbeli miskolci fotókból válogattunk. Nosztalgiázzon velünk!

 

 

 

 

Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1960-as években

Miskolc - Javában épül a Kilián és a selyemréti lakótelep, már áll a húszemeletes a Szentpéteri kapuban, elkészül az Avas Kilátó, a Lenin Kohászati Művek a megye legnagyobb munkaadója. Varázslatos miskolci fotók a hatvanas évekből.

 

 

Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1950-es években

Miskolc - Amikor az Újgyőri főtér még Marx tér volt, a május 1-i felvonulások csordultig töltötték a sétálót, ahol egyébként az év többi napján buszok jártak, Selyemrétre pedig rá sem lehet ismerni, annyira épülőfélben volt. Utazzon velünk az 1950-es évek Miskolcára!

 

 

Videó: "A mi városunk, Miskolc" - 1981-es film!

Miskolc - “A mi városunk, Miskolc” címmel György István rendezésében forgattak a borsodi megyeszékhelyről dokumentumfilmet a ’80-as évek elején. Nézze csak!

 

 

Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1940-es években

Miskolc - Pályabejárás a diósgyőri stadionban, körmenet a főutcán, világháborús katonák a Tiszain, fúvószenekar menetel a Hősök terén, egyre népszerübb kirándulóhely Lillafüred. Utazzon velünk az 1940-es évek Miskolcára!

 

 

Videó: Amikor csákánnyal verték szét a Centrum előterét

Miskolc - Amikor még megengedett volt a cigarettázás a megyei könyvtárban a folyóiratok között, a belvárosban viszont sokszor csak a "a csákány volt a megoldás ", hogy épüljön, szépüljön a város. Ilyen volt Miskolc 1970-ben.

 

Egy csepp retro: Ilyen volt Lillafüred az 1930-as években

Lillafüred - Lillafüred festői környezetével, a Bükk égig érő fáival és vadregényes ösvényeivel már hosszú évtizedekkel ezelőtt is igen népszerű turistacélpont volt. Az 1930-as években a frissen megépült Palotaszálló még egészen újnak számított, a Hámori-tavon nemcsak csónakázni lehetett, de fürdőzni is, a kisvasút pedig már akkor is hatalmas kedvenc volt. Utazzon velünk az 1930-as évek Lillafüredére!

Egy csepp retro: Miskolc 1965

Miskolc - Hogyan látták Miskolc múltját és jelenét? Milyen volt a megyeszékhelyen élni ötven évvel ezelőtt? Gyöngyössy Imre Változatok egy városról című filmjéből minden kiderül. Cseppnyi nosztalgia álmos csütörtök délutánokra.

 

 

Miskolc retro: Így változott a Centrum Áruház

Miskolc - A 60-as évektől nagyon hosszú időn át a kiskereskedelem központjai voltak a Centrum Áruházak a megyeszékhelyeken: a miskolci belvárosnak is egyfajta origója a Centrum. A mára már ikonikussá vált épület és környéke az évtizedek során sokat változott. Nézze meg, hogyan alakult ki a mai állapot!

 

Keresse meg otthonát ezen a rejtélyes Miskolc térképen!

Miskolc - Egy rég elfeledett, ismeretlen eredetű Miskolc térkép került elő nemrégiben egy távoli ismerős fiókjának mélyéről - írja a miskolcblog.

 

 

Videó: Így változott Miskolc az utóbbi 100 évben

Miskolc - Ablakot nyitunk a miskolci múltra: videón köszön vissza Miskolc belvárosának múltja és jelene. Nézze meg mennyit változott a Széchenyi utca, a Villanyrendőr vagy a Városház tér az utóbbi évszázadban!

 

 

Száz évvel ezelőtt ilyennek képzelték a mai Miskolcot

Miskolc - Nem jött be. Se "fejjel lefelé villamosunk", se léghajón.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!