Helyi közélet

2008.02.18. 17:24

Kocsonyafesztivál a szeméthegyen?

<p>Miskolc - A belváros szemetes, elhanyagolt állapotára hívta fel olvasónk a figyelmet, s mint azt helyszíni bejárásunk során megállapítottuk: okkal. &#160;<DIA alt="Szemetes a város 2008.02.18." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szemetes_a_v_ros_2008_02_18_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szemetes a város 2008.02.18." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/szemetes-a-belvaros.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A helyzet azért tűnik most súlyosabbnak, mint egyébkor, mert pénteken kezdődik a Kocsonyafesztivál, amire sok-sok messziről (is) érkező látogatót várunk, remélve: jó hírünket viszik. Amit láttunk, az alapján nem biztos...

Szinvától a Hősökig

A bejárást a Szinva teraszon kezdtük, és a Hősök teréig tettük meg rövid körünket, hogy felmérjük az állapotokat. Előbbi helyszínt tisztaság szempontjából majdnem kifogástalannak találtunk. Majdnem. A Szinvába lenézve ugyanis hungarocelldarabkákat, csokipapírt, „az élet habos oldala” márkájú üveget láttunk fennakadva a parton. Ettől eltekintve azonban a tér rendben lenne, de annak szomszédsága már közel sem. A legkülönfélébb hulladékokra bukkantunk: rendszámtábla-tartóra, műszakicikk-alkatrészre, félig a földbe tapadt textildarabra. A szerelmesek hídján átérve rengeteg galambürülék fogadott, valamint a túl ittas emberek közterületre gyakorolt negatív lenyomatai. A Déryné utca nem a szó klasszikus értelmében szemetes, viszont elhanyagolt és a fesztiváli készülődés miatt megnövekedett autóforgalom kisebb-nagyobb olajfoltokat, felhordásokat hagy a macskakövön, tovább rontva az összképet. Ami akkor romlik el végképp, mikor a szép, új Hősök teréhez érünk. Az összetört szegélykővel és térburkolóval valószínűleg már semmit nem lehet kezdeni a fesztiválig, de egy nagyon alapos takarítás sokat segítene, mivel az egész tér szemetes.

Különös szemetek

A Hősök téri zöld területeken több a szemét, mint a növényzet. Csak a legfurább eldobált hulladékokról röviden: van ott narancshéj, kávétejszínes doboz, teafilter papír, odébb a használt teafilter, tojáshéj, de a szerteszét eldobált papírok találati aránya alapján a legkedveltebb csokimárkát is könnyen kikövetkeztettük.
A szökőkútba ruhadarab, nejlonok, italosüvegek, üdítős palackok, cigis dobozok, csikkek.

A tér hátsó részénél az oszlopok mögötti kis sikátor szinte helyi szemétlerakóként működik, ami olyannyira elkedvetlenítő látvány, hogy ha szerencsénk van, az idelátogató nem néz be oda, de még nagyobb szerencse lenne, ha kitakarítanák. Ha minden igaz, fogják.

Takarítanak, tisztítanak

A Miskolci Városgazda Kht. fokozottabb figyelmet fordít a Kocsonyafesztivál előtt a város rendbetételére – tájékoztatott kérdésünkre Veres István ügyvezető. Tudatta: a köztisztasági részlegük folyamatosan takarítja a belvárost (szemetet szednek, sepregetnek, hulladékgyűjtőket ürítenek), illetve a társaság tavaly vásárolt szemétfelszívó gépet, amivel a napokban a Városház tér–Ady Endre utca közötti szakaszt, illetve a Kazinczy utcát tisztították meg eddig.

Kapcsolódó cikkek:

Önkormányzati rendelet a közterületek rendjéről
Mit mond a Miskolci Önkormányzat rendelete a közterületek rendjéről?

„A békáknak is vannak érzelmeik”
Mivel az idei kocsonyafesztivál különös figyelmet szentel a természetvédelemnek, a vetélkedő csatlakozott a rendezvényhez.

Köszönjük olvasónknak a Déryné utcát
Köszönjük olvasónknak, hogy felhívta a figyelmünket – mindenki figyelmét – egy térképhibára. A Déryné utcában tényleg tilos parkolni.

Így parkolhatunk a Kocsonyafesztivál alatt
Az Észak-Agora Miskolc levelezőfórumon vetődött fel a kérdés: miért ne lehetne ingyen parkolni a miskolci Kocsonyafesztiválon a belvárosban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában