Friss hírek

2010.01.19. 19:33

A dán kormányfõ szerint korlátozni kell a muzulmán nõi ruhák viselését

<p>A dán kormányfõ szerint nincs helyük a dán társadalomban a muzulmán nõi ruhaviseleteknek, a burkának és a niqabnak. Lars Lökke Rasmussen azt mondta kedden, hogy a kormány fontolóra veszi korlátozásukat, de tilalmukat nem.</p>

Mind a burka, mind a niqab az egész testet tetõtõl talpig beborító ruha. A kettõ között az a különbség, hogy a niqab szemvonala teljesen szabad, így megmutatja az orr felsõ és a homlok alsó részét, a burkán ellenben sûrû szövetháló van, hogy még csak sejteni se lehessen a nõ arcvonásait.

"A kormány álláspontja világos. Ezeknek nincs helyük a dán társadalomban, mert mindkettõ a nõkkel és az emberséggel szembeni jelkép, amelyeket mi teljesen elvetünk, és amelyek ellen harcolni akarunk - közölte a kormányfõ. Hozzátette: a kormány fontolóra veszi az ilyen ruhák viselésének korlátozását, de nem a tiltását, és mindezt anélkül, hogy megsértené az alkotmányt.

Rasmussen nyilatkozata elõtt egy nappal került nyilvánosságra a szociális ügyek minisztériumának jelentése, amely szerint a burka ritka viselet Dániában, a niqab-ot pedig talán 100-200 muzulmán nõ hordja. A jelentést a koppenhágai egyetem kutatói készítették. Dániában az öt és fél milliós lakosság 1,9 százaléka muzulmán, nagyjából 100 ezer ember.

Az ügy megosztja a kétpárti kormánykoalíciót, amelynek tagjai heves vitákat folytatnak tavaly nyár óta errõl. A kormánykoalíciót kívülrõl támogató parlamenti szélsõjobb Dán Néppárt folyamatosan nyomást gyakorol a kormányra a tiltás érdekében. Dániában a muzulmán ruhaviselet azért vált ki szenvedélyes vitákat, mert az ország valóságos ellenség lett a muzulmán világban, amikor 2005-ben 12 karikatúra jelent meg Mohamed prófétáról egy dán napilapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!