Friss hírek

2009.09.23. 13:12

Lezárult itthon a norvég finanszírozási program

<p>Legalább olyan fontosak Magyarországnak az Európai Unión kívülrõl érkezõ források, mint az uniós pénzek, ide tartozik a norvég finanszírozás is - ezt mondta Varga István gazdasági miniszter egy szerdai konferencia megnyitóján Budapesten. Kifejtette, hogy az elmúlt öt évben körülbelül 35 milliárd forintnyi támogatást sikerült lehívni az úgynevezett Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok konstrukcióból - a pénzbõl egyebek mellett múzeumokat újítottak fel és folytatódhatott a Mindentudás Egyeteme sorozat.</p>

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok elnevezésû támogatási konstrukció célja az volt, hogy elõsegítsék a felzárkózást az Unióhoz 2004-ben csatlakozott országoknál. Norvégia fõ célja, hogy hozzájáruljon gazdasági és szociális különbségek csökkentéséhez.

Magyarország számára 2004 és 2009 között összesen 135 millió euró állt rendelkezésre (körülbelül 35,5 milliárd forint), ezeket mind lekötötték már. A támogatásból az ország különbözõ pontjain közintézmények fûtési- és hõszigetelési rendszerét korszerûsítették, illetve múzeumokat fejlesztettek. Hamarosan folytatódhat a Mindentudás Egyeteme elnevezésû elõadássorozat, illetve megkezdõdhet az Országos Vérellátó Szolgálat országos lefedettségû "vérkészítmény-adatbázis" rendszerének kiépítése is.

Összesen 101 projekt indulhatott a támogatásból - hangsúlyozta Varga István gazdasági miniszter.

A finanszírozási program befejezése kapcsán tartott ünnepségen részt vett Haakon Magnus norvég koronaherceg és felesége, Mette-Marit hercegné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!