Helyi közélet

2011.09.20. 15:57

Főiskolai tanári címet kapott Gyöngyösön a bükki füvesember

Gyöngyös (MTI) - A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szenátusa tiszteletbeli főiskolai tanár címet adományozott a bükki füvesemberként ismert Szabó Györgynek.

Gyöngyös (MTI) - A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szenátusa tiszteletbeli főiskolai tanár címet adományozott a bükki füvesemberként ismert Szabó Györgynek.

Mindennek nyomán ingyenes előadássorozat veszi kezdetét a főiskolán. Szabó György a gyógynövények gyógyászati alkalmazását ismerteti, alkalmanként betegségcsoportokra lebontva - tájékoztatta kedden az MTI-t az intézmény médiareferense, Ocela Tibor.

Az intézmény szenátusa a bükki füvesember több mint hét évtizedes, nagyra becsült munkáját ismerte el a tiszteletbeli főiskolai tanári cím adományozásával - tette hozzá.

Mint elmondta: Szabó György családjában nagyszülőről unokára száll a népi gyógyítás tudománya, ő a huszonegyedik nagyszülő. A gyógynövényes gyógyítás tudományát 6 éves korában kezdte elsajátítani a javasasszony nagymama útmutatásával.

A felhalmozott tudást két könyvben adta közre: 2004-ben jelent meg a Javasasszony unokája című kötete, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének népi orvoslási kutatások bibliográfiája is jegyez.

A nagysikerű könyv folytatásaként jelent meg A bükki füvesember gyógynövényei című munka 2008-ban, amelyet lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával közösen írt.

2007-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Alkotói Díjában részesült, 2010-ben pedig lakóhelye, Bükkszentkereszt Önkormányzata díszpolgári címet adományozott részére.

Szabó György évente közel 100 előadást tart határon innen és túl. A Károly Róbert Főiskolán szeptember 23-án kezdődő sorozat keretében "a bükki füvesember gyógynövényei - cukorbetegség, emésztőrendszer, bőrbetegségek, allergia" címmel. Október 7-én "szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek, ízületi bántalmak" témakörben, november 11-én pedig az "immun- és idegrendszeri betegségek, babavárás" címmel tart előadást - sorolta Ocela Tibor.

Arról is szólt, hogy 2011 nyarán a főiskola gyógynövény- és fűszernövénytermesztő felsőfokú szakképzési és kertészmérnöki szakos hallgatói gyakorlaton vettek részt Bükkszentkereszten Szabó György irányításával.

Ugyanakkor az intézmény továbbra is számít a füvesember részvételére az oktató munkában - mondta a referens.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában