Nagyvilág

2010.03.21. 10:33

Vulkánkitörés Izlandon, több száz embert evakuáltak

<p>Több mint félezer embert kellett evakuálni Izland déli részén, miután vasárnap, nem sokkal éjfél után kitört az Ejafjatlajöktl gleccser alatt található vulkán.</p>

A hatóságok szerint senki élete nincs veszélyben, Fjotlslíd és Markarflót településekrõl csak elõvigyázatosságból vitték biztonságos helyre az embereket, mert attól tartanak, hogy a forró láva megolvasztja a gleccsert, és a víz elárasztja a környezõ településeket.

A közszolgálati RUV rádió arról számolt be, hogy a tûzhányó aktivitása miatt visszafordították az Icelandair három, az Egyesült Államokból - Orlandóból, Seattle-bõl és Bostonból - Izland fele tartó repülõjáratát.

A kitörést egyébként több mint háromezer kisebb földrengés elõzte meg. Epicentrumuk a vulkán kráterében volt, de többet a környezõ településeken is érezni lehetett.

Az egyik internetes közösségi oldalon egy szemtanú a nem sokkal éjfél után bekövetkezett kitörésrõl azt írta, hogy egy 500 méter hosszú szakaszon, 15-16, legalább száz méter magasra kilövellõ lávasugarat látott. Egy másik bejegyzés szerint a vulkán kitörése olyan áradást okozhat, amely miatt le kell majd zárni az egyetlen utat, amely körbefutja a szigetországot.

A gleccser területén található tûzhányó 3-4 kilométer átmérõjû kráterében legutóbb a tizenkilencedik század elején észleltek aktivitást. Az 1821-tõl két éven át tartó kitörés akkor rendkívüli áradásokat okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!