Helyi közélet

2015.05.13. 10:43

Tények az energiaitalokról

Mostanában gyakori szereplő lett az energiaital a médiában. Az általános élelmiszer-egészségügyi szempontokon túl is érintett a régiónk a témában, hiszen a piacvezető hazai gyártó, a HELL ENERGY gyára Szikszón működik, a térségünk egyik nagy adófizetőjeként és munkaadójaként.

Mostanában gyakori szereplő lett az energiaital a médiában. Az általános élelmiszer-egészségügyi szempontokon túl is érintett a régiónk a témában, hiszen a piacvezető hazai gyártó, a HELL ENERGY gyára Szikszón működik, a térségünk egyik nagy adófizetőjeként és munkaadójaként.Létezik egy az unió legfőbb élelmiszerbiztonsági hatósága által készített tanulmány, amely a koffein és energiaital fogyasztási szokásokat és azok hatásait vizsgálta. A több mint 66 500 ember bevonásával készült felmérés megállapította, hogy „a napi 400 mg-nál nem nagyobb koffeinfogyasztás nem támaszt biztonsági aggályokat az általános népesség felnőtt egyedeinél”. Az Európai Bizottság (EB) megbízásából egészen pontosan a koffeinfogyasztás élelmiszer-biztonsági vonatkozásait kutatták. A legtöbb ma az EU-ban forgalomban lévő energiaital, egy uniós ajánlásnak megfelelően 32 mg / 100 ml koffeint tartalmaz, vagyis egy 250 ml-es palackban 80 mg koffein van. Ez egy erős eszpresszó kávé koffeinszintjének (40-80 mg) felel meg.

A legújabb felvetés az energiaitalokkal kapcsolatban egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszban merült fel. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára írt arról, hogy az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozását tervezi a kormány, amire az egyik lehetőség a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése. Azt is közölte, hogy a kormány célja a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítása a leginkább érintett iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében.

A piacvezetőnek sincs ellenére, hogy a kormány a fél literesnél nagyobb kiszereléseket korlátozza, ugyanis másfél literes bizonytalan eredetű italok a felelősségteljes gyártó számára sem elfogadhatóak.

- Támogatjuk az energiaitalok félliternél nagyobb kiszerelésének a korlátozását, mert akadnak olyan gyártók, akik másfél literes palackokban megkérdőjelezhető minőségű termékeket forgalmaznak – közölte lapunkkal Pantl Péter, a Hell Energy Magyarország marketingigazgatója. Mint mondta, a Hell Energy esetében a maximális méret 500 milliliteres, amely ugyanazon a magas színvonalon, ellenőrzött alapanyagokból, tartósítószer nélkül készül, mint a 250 milliliteres verziójuk. Emellett azt is hozzáttette, a l8 évesnél fiatalabb korosztály nem jelent célcsoportot a márka számára, és kizárólag 18-49-es célcsoportnak szóló csatornákon kommunikálnak. Az igazgató szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata – mely több mint 66 500 embert vizsgált – bebizonyította, hogy az energiaital-fogyasztás biztonságos napi 400 mg-nál nem nagyobb koffeinfogyasztás nem támaszt biztonsági aggályokat az általános népesség felnőtt egyedeinél”, ráadásul a termékeiken feltüntetik, hogy a napi ajánlott mennyiség egy doboz energiaital. Úgy véli, a fogyasztók tisztában vannak azzal, mit tartalmaz egy doboz energiaital, mennyi benne a koffein, hiszen minden összetevőt feltüntetnek a dobozon. Más italoknál és élelmiszereknél viszont nem tudni, mennyi koffeint tartalmaznak, mivel ez az információ nem szerepel a csomagoláson.

A térségünkben a Hell jelentős gazdasági erőt képvisel Európa egyik legmodernebb gyárával, több száz munkahelyet teremtve és közvetetten – számos a régióban zajló beruházása révén - több ezer magyar család megélhetését biztosítva.

- A HELL ENERGY esetében az egy dolgozóra jutó adóbefizetés mértéke meghaladja a 25 millió forintot évente, ami összességében több milliárd forintot jelent. Ráadásul egy olyan iparágról van szó, ahol – szemben a nemzetközi cégekkel – magyar a piacvezető és meghatározó magyar szereplők vannak.” – hangsúlyozta Pantl Péter.

Koffeinben számolva

1 adag energiaital (250ml) koffeintartalma:

= 150 g (azaz másfél tábla) csoki

= 4 deci hagyományos feketetea

= 1 l jegestea

= 8 deci kóla


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában