Sport

2015.08.27. 15:06

Repka Attila nagyon fél a kaszinóvárosi repülőúttól

Miskolc - Csütörtökön indulnak az Egyesült Államokba a birkózók kötöttfogású szakágának képviselői.

Miskolc - Csütörtökön indulnak az Egyesült Államokba a birkózók kötöttfogású szakágának képviselői.A Las Vegasba induló különítmény tagja Repka Attila, a diósgyőriek olimpiai bajnoka, vezetőedzője, aki Struhács György kötöttfogású szövetségi kapitány segítőjeként dolgozott a világbajnokságra nevezett kerettagokkal.

Fél a repülőúttól

– Kicsit tartok ettől a kalandtól – kezdte Repka Attila, majd így folytatta: – Nem a kaszinók miatt szorongok, egyetlen „bűnbarlangba” sem megyek majd be. Nekem a hosszú repüléssel van bajom, Amerika pedig nem a szomszédban van, Las Vegasig a levegőben kell tölteni vagy húsz órát. Szóval félek és izgulok, jobb lenne már túl lenni ezen az égi ringatózáson, amely nem az én kenyerem. A vébé ugyan csak szeptember 7-én kezdődik, az akklimatizálódás miatt azonban muszáj időben érkeznünk és az sem baj, ha megszokjuk az ottani körülményeket, amelyek bizonyára nem lesznek szegényesek.

Az első hat „nyer”

Amerikában nagy a tét: minden olimpiai súlycsoport első hat helyezettje ugyanis kijut a jövő évi, Rio de Janeiróban sorra kerülő olimpiára. A megszerezhető kvótákkal kapcsolatban Repka Attila úgy kalkulált, hogy a világbajnokságon hárman, esetleg négyen válthatják meg jegyüket Brazíliába, de ha jól ruletteznek, akkor még jobban is megszaladhat a karfiolfülűeknek.

– Akiknek nem jön be a Las Vegas-i kártyacsata, azoknak sem kell elkeseredniük – folytatta a szövetségi edző. – A vb-t követően még három olimpiai kvalifikációs tornát rendez a Birkózó Világszövetség: szőnyegcsaták lesznek Szerbiában, Törökországban és Mongóliában, s különösen az első kettő kedvező számunkra, elvégre közel vannak Magyarországhoz. Ezért senkinek nem rakunk a vállaira elviselhetetlen terhet, ha valaki halványabban szerepel, nem kell nyomban lemondania élete álmáról, a riói tornáról. A birkózás egyébként magyar sikerműfaj, a vívás és a kajak-kenu mellett mindig ebben a sportágban szereplünk a legjobban. Előttem pedig nem kétséges, hogy a tengerentúlon – ahonnan szeptember 15-én jövünk haza – is öregbíteni fogjuk jó hírünket.

Nem szakadt meg

A birkózásban egyébként új szelek fújdogálnak: a sportágnak az egyik csatornán már van önálló televíziós műsora, s ezt minden bizonnyal Németh Szilárd, az országos szövetség politikus elnöke harcolta ki.

– Nekem, nekünk mindenképpen jól jött, hogy a képernyőre kerültünk – szögezte le Repka Attila. – Ilyen megtiszteltetésről korábban nem is álmodhattunk, most pedig azzal ugratjuk egymást, hogy kis hazánkban rájöttek arra, hogy nemcsak a futballt, meg a labdajátékokat és egy-két további kiváltságos formát lehet közvetíteni, hanem minket is. Amikor a vébé előtt nálunk forgattak, engem is megkérdeztek, s hirtelenjében nem is tudom, hogy élő adásban mikor szólaltam meg utoljára…


Hétfőnként

Mivel Repka Attila heteket tölt Budapesten, megkérdeztük tőle: nem fél-e attól, hogy „házassága” elhidegül a diósgyőriekkel.– Nagyon jól érzem magam a kötöttfogású válogatott másodedzőjének bőrében – válaszolta. – Jó a főnök, jó a társaság, és szó sincs arról, hogy elhidegülnék a DBC-től, vagy a DVTK-tól. Minden hétfőn otthon vagyok, a kapcsolatom így nem szakadt meg a piros-fehérekkel, csak kicsit lazább lett. Kiválóan képzett kollégáim vannak imádott klubomnál, ezért nyugodt vagyok, ők tökéletesen megoldják feladataikat nélkülem is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!