Helyi közélet

2012.11.13. 09:01

Nyelvvizsga nélkül nem lesz egyetem

Miskolc, Tokaj - Több változás is várható a jövőben az idegen nyelvek oktatása terén.

Miskolc, Tokaj - Több változás is várható a jövőben az idegen nyelvek oktatása terén.Angol vagy német? Melyik nyelv legyen az első, amivel a diákok találkoznak? A vita egy munkaanyag kapcsán robbant ki, melyet az oktatási államtitkárság készít az új nyelvoktatási stratégia részeként. Az anyagban ajánlásként szerepel, hogy jobb, ha gyerekek először a német nyelvvel találkoznak először, annak komplexebb nyelvi struktúrája miatt, de az is megtalálható benne, hogy 2017-től csak azok a diákok jelentkezhetnének felsőoktatási intézménybe, akik rendelkeznek legalább egy középfokú nyelvvizsgával.

A Szilágyi Dezső Általános Iskola Görömbölyi Tagiskolájában Balajtiné Szinyei Tünde igazgatótól megtudtuk, az iskola pedagógusai azzal értenének egyet, ha a diákok a német nyelvet kezdenék először tanulni és nem az angolt. Megjegyezte: bár lehet, hogy ez országos szinten gondot jelentene, mivel jóval több az angol tanár, mint a német, de az ő iskolájukban meg tudnák oldani az új helyzetet. Egyéb véleményt egyelőre nem tudott megosztani velünk az igazgató, mivel, mint fogalmazott, egyrészt nem ismeri a munkaanyag részleteit, másrészt pedig nincs tapasztalata, hogy hogyan működnének a gyakorlatban az új elképzelések.

Először angolt

A Saturnus Nyelviskola képzési vezetője, Fodor Attila viszont nem ért egyet azzal, hogy a német legyen az első nyelv. Sok év tapasztalata, és saját nyelvtanulási élményei mondatják vele, hogy az angolnál könnyebb nyelvtani szerkezetű idegen nyelv nincs, tehát szerinte jobb, ha először ezt tanulják a diákok, majd erre építenek más nyelveket. A szakember úgy érvelt: az angol nyelv tanulása hamar sikerhez juttatja a diákokat, ráadásul angol kultúra vesz bennünket körül. Angol szövegű dalok szólnak a rádióból, angol nyelvű filmek mennek a tévében, a neten, és többek között az informatika nyelve is az angol. Európában ugyan jól hasznosítható a német nyelv, hiszen nagyon sokan beszélik, de világviszonylatban az angollal lehet jobban boldogulni, tette hozzá Fodor Attila. Megjegyezte: egyébként a német cégeknél is (mint például a Bosch) a hivatalos tárgyalás nyelve az angol. Majd hangsúlyozta: az idegen nyelv tanulásában nagyon fontos szerepe van a jó módszereknek. Igazán nem az számít, hogy mikor kezdenek el angolul vagy németül tanulni a gyerekek, hanem az, hogy hogyan. Mert csak akkor lehet sikeres a nyelvtanulás, ha a diákok először megszeretik a nyelvet.

Nem mindenkinek

A Tokaji Ferenc Gimnáziumban arról érdeklődtünk, reális elvárás-e, hogy érettségiig megszerezzék a diákok a nyelvvizsgát. Molnárné Tóth Erika igazgató leszögezte: kollégáival együtt sokkal inkább annak a híve, hogy az egyetemi felvételhez az emelt szintű érettségi legyen az elvárás, mert az javítaná a színvonalat. Azt azonban nem lehet elvárni, hogy mindenkinek legyen nyelvvizsgája, hiszen vannak olyan diákok, akik például reál tárgyakból tehetségesek, de az idegen nyelv nem megy nekik. Őket nem lenne szerencsés kizárni a felsőoktatásból. Az igazgató hozzátette: azt is meg kellene gondolni, hogy melyik szakon legyen kötelező az idegen nyelv. Mert például egy óvónő esetében az a legfontosabb, hogy szeresse a gyerekeket, jól értsen a nyelvükön, és tudjon velük bánni, nem pedig az, hogy tud-e angolul vagy németül.

ÉM-HE

A tervek szerint

– Nem egy, hanem két kötelező idegen nyelv tanulását írná elő az új nyelvoktatási stratégia

– Az első idegen nyelv egyaránt lehetne az angol és a német

– Aki az általános iskolában elkezdte az egyik nyelvet tanulni, annak középiskolában kötelezően folytatnia kellene azt

– 2017-től csak nyelvvizsgával lehet majd felvételizni az egyetemre – Negyediktől 2-5 órában, hetediktől pedig 3-5 órában kell tanítani az idegen nyelvet

– A második nyelvet hetedikben kell elkezdeni, és ez már lehet a német és az angol mellett az orosz, valamilyen neolatin nyelv (francia, spanyol, olasz), de szóba jöhet a kínai, az arab és bármely "kárpát-medencei nyelv" is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában