Friss hírek

2007.11.18. 18:29

Albánia gratulál a koszovói függetlenségpártiak győzelméhez

<p>"A koszovói albánok kinyilvánították, hogy szakítani akarnak Szerbiával, minthogy legnagyobb számban egy volt szeparatista gerillavezér pártját támogatták a parlamenti választáson". Így értékelte vasárnap délután kiadott nyilatkozatában az albán kormány a szombati, koszovói voksolást. Sali Berisha kormányfő és Edi Rama, az albániai ellenzék vezére egyaránt gratuláló táviratot küldött "a volt gerillavezérnek".</p>

A több mint 90 százalékban albánok lakta Koszovó elvileg ma is Szerbia része, de 1999 óta nemzetközi felügyelet alatt áll. Az Európai Unió továbbra is azt szorgalmazza, hogy Belgrád és Pristina képviselői állapodjanak meg Koszovó jövendőbeli státusáról, még a tárgyalások december 10-i befejezése előtt. Ezt követően ugyanis a koszovói albánok több pártja is ki akarja kiáltani a függetlenséget, ha nem születik addig megállapodás.

A nem hivatalos, részleges eredmények szerint a szavazáson a választók körülbelül 45 százaléka vett részt. A koszovói szerbek nagy többsége már eleve bojkottálta a választást. Elemzők szerint az alacsony részvételi arány azt jelzi, hogy az albánok jelentős részének pedig elege van minden politikusból és pártból.

Az előzetes eredmények szerint a Hasim Thaci, volt gerillavezető által irányított, radikálisan függetlenségpárti Koszovói Demokrata Párt 34 százalékot szerzett, csaknem 10 százalékkal megelőzve az eddig kormányzó, szintén függetlenségpárti Koszovói Demokrata Szövetséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!