Egészség

2019.09.22. 08:00

Az oltás sokat segíthet

Korunk népbetegsége és nagy ellensége a HPV-vírus – de van ellenszer.

B.Tóth Erika

Illusztráció

Szeptember 12-ig jelentkezhettek az iskolákban azok a 14 éves lányok, akik igényelték a HPV elleni védőoltást. A jelentkezők térítésmentesen kaphatják meg az első oltást, amihez szülői beleegyezés is szükséges.

Beadatják

Kati és Zsuzsa jó barátnők. Hetedik osztályosok. Amikor arról kérdezem őket, hogy beadatják-e a vakcinát, először csak nevetgélnek. Megkérdezem, tudják-e, hogy miért van szükség erre a védőoltásra. Zsuzsa tájékozottnak bizonyul, elmondja, a humán papillomavírus különböző nőgyógyászati megbetegedéseket okoz. Szexuális úton terjed. Ő azért nem fél, mert még nem él szexuális életet. De tudja, hogy van olyan osztálytársa, aki szintén 14 éves, és már van barátja, aki ott szokott aludni náluk, és együtt alszanak – mondja kissé zavartan, hogy talán nem kellett volna elárulnia az osztálytársát.

Beadatjátok a védőoltást? – kérdezem ismét. A válasz: igen. Anyukájuk mindkettőjüknek azt mondta, hogy fontos a megelőzés.

Jó lenne minden érintettnek

Arra vonatkozóan még nem készült el a statisztika, hogy az országban hány 14 éves lánynak adják majd be a közeljövőben a védőoltást. Dr. Nagy Gábor, a B.-A.-Z. megyei kórház szülészetének főorvosa azt mondja: az lenne jó, ha minden fiatal lány megkaphatná. Hozzáteszi: a HPV elleni védőoltás az orvostudomány egyik legnagyobb sikerének könyvelhető el.

– Kicsit visszamegyek az időben – mondja –, ha valaki azt kérdezné, hogy mi volt a legnagyobb felfedezés az orvostudomány területén, akkor azt mondanánk, hogy a védőoltások, hiszen milliók életét mentették meg. Ez is egy ilyen védőoltás, de mégis más. Ma még nem tudjuk pontosan, hogy egy-egy rosszindulatú daganat miből indul ki, miért lesz valakinek emlőrákja, gyomorrákja. A méhnyakrák esetében – ami a nőknél az emlőrák után a második leggyakoribb megbetegedés – egyértelmű, hogy vírus okozza. Ez bizonyított. Ebből kiindulva, hogyha tudjuk, hogy a baktérium ellen hat az antibiotikum, akkor egy vírus ellen hat a vírus elleni védőoltás. Teljes mértékben meg lehetne szüntetni a méhnyakrák előfordulását.

Kiemelt terület

Hogy miért is egy kiemelt terület ez a nőgyógyászatban? Mint megtudjuk, a rosszindulatú daganatok között is különbségek vannak. Melyik mikor ad áttétet, mennyire operálható a felfedezéstől kezdődően, illetve mennyire kezelhető az onkológián, mennyire sugárérzékeny, mennyire kemoterápia-­érzékeny.

– Fontos a korai felismerés – modja dr. Nagy Gábor. – Ez az a folyamat, amikor ha valaki későn megy orvoshoz, sem a sugárterápia, sem a kemoterápiás kezelés nem hat, ezeknek a betegeknek a sorsa megpecsételődött. Míg az időben orvoshoz fordulók jelentős részénél nagy százalékban gyógyítható a méhnyakrák. Sajnos, mivel tünetmentes ez a kór, sokan későn kerülnek orvoshoz. Éppen azért nagy dolog a védőoltás. Ami – ha nem is az egész életre, de a mai legjobb tudásunk szerint – mintegy 20 évre védettséget nyújt. A védőoltás szerepe megkérdőjelezhetetlen, és ma már a fiúk is megkaphatják az oltást.

Akár kézfogással

A szakember szerint ez a betegség zömmel szexuális úton terjed, de ezt nem szabad leegyszerűsíteni.

– Ma már nem igaz, hogy ha hűséges vagyok a páromhoz szexuális értelemben, akkor nem kaphatom meg. Sajnos terjedhet bőrkontaktus útján is. Idézem az irodalmat: csókolózás útján, érintéssel, akár egy kézfogás alkalmával is átadhatják a vírust – mondja dr. Nagy Gábor. – A HPV-vírus, mint minden kórokozó, kivált a szervezetben egy reakciót, de a HPV-vírussal szemben nem alakít ki olyan ellenanyag-reakciót, ami elég lenne ahhoz, hogy elpusztítsa a vírust. Ezért szükséges a védőoltás. A HPV onkogén. Másként kell hozzáállni ehhez a vírushoz. Minden korosztály érintett, de a 20-30 évesek között az átfertőzés 30 százalékos. Szerencsére sok esetben a szervezet felveszi a harcot, de az onkogén vírus tartósan bennünk lappanghat. Ha nem teszünk ellene semmit, azaz a védőoltást nem kapjuk meg, akkor ezek a vírusok évek múlva kialakítják a rosszindulatú sejteket. Ha valakiben kimutatható a HPV-vírus, feltétlenül szükséges a védőoltás. A védőoltást a nők 55 éves korukig kérhetik jelen állás szerint. Ahogyan a kampányban is szó volt róla, leginkább akkor hatékony, amikor még fiatal valaki, érintetlen; pontosan ezért találták ki, hogy a hetedik osztályosoknak kell elsősorban védettséget szerezni – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában