boon-sportoldal

2010.08.03. 12:32

A narancsosok a rájátszásban szüretelnének

<p>A rájátszásban akár a 6. hely is elérhető – a legerősebb csapattal.</p>

Befejeződött az alapszakasz a salakmotor lengyel liga mindhárom osztályában, így a második vonalnak számító I. ligában is, ahol az egyetlen magyar együttes, a Speedway Miskolc is versenyez. A tavaly év végén a II. ligában bajnoki címet szerzett narancsosok (ez a csapat választott színe) az alapszakaszban csupán egyetlen meccset tudtak nyerni, az első hazai összecsapásukat, a Rybnik elleni párharcot. Az SM szereplését idegenben a nagy különbségű vereségek jellemezték (32 pontos vereségük volt a legkisebb), hazai pályán pedig – a győztes meccset leszámítva – nem igazán tudtak szoros eredményeket elérni (12 pontos vereségük volt a legkisebb). Az ok ismert, arról már többször hírt adtunk: a klub folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdött, és csak ritkán tudta aktivizálni a legjobbjait (akik egy-egy versenyen fellépésükkel a legtöbb pénzt viszik). Így – az alapszakasz után – a rájátszás előtt, reálisan már csak az osztályozót jelentő hetedik hely elérését tűzheti ki célul a klub. Persze ezt is csak abban az esetben, ha egyátalán folytatja a liga küzdelmeket (melynek során az alsóházban mindhárom ellenfelével még oda- és vissza meg kell mérkőznie), ugyanis a múlt héten szerdán a klub által tartott sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy csak abban biztosak, hogy az alapszakasz utolsó két meccsét lejátsszák. Ezen az összejövetelen az is kiderült, hogy a rájátszásban való szereplés feltétele az, hogy azok a támogatók, akik korábban azt ígérték, hogy július 31-ig folyósítják támogatásukat, ezt meg is tegyék, ugyanis csak így van esélye a miskolci klubnak arra, hogy legjobbjai bevetésével eredményes lehessen, ami esetükben a hetedik hely megcsípését jelentené.

– Az alapszakaszról röviden annyit, hogy rendre csak úgy tudtunk kiállni, hogy négy olyan versenyző ment a meccseken, akik a ligának a szintjét megütik, és többnyire három ,,baba", vagyis olyan motoros, akit a szurkolók csak tölteléknek neveznek – mondta Jacsó Tibor, a Speeedway Miskolc elnöke. – Mindez azért történt így, mert a fő cél folyamatosan az volt, hogy ki tudjunk állni, hogy létezzünk, hogy legyen esélyünk a szebb jövőre. Sajnos, ahhoz, hogy ilyenről beszéljünk, az év első hét hónapja kevés volt.

A Speedway Miskolc csapatánál nagyon várták a július 31-t, mert egy jelentős szponzori támogatásnak ezen dátumig kellett volna teljesülnie. A feltételes mód azért indokolt, mert mint azt Jacsó Tibor elmondta: nem realizálódott ez a bevétel a határnapig. Arra a kérdésre, hogy arról az ígéretről van-e szó, amelyet a miskolci városházán ez év június 11-én tett a Miskolcon, a Vasgyár területén működő, DVK GmbH vállalkozás vezetője, a lengyel állampolgárságú Lech Zaciera (aki 20 millió forintos támogatást ígért), a Speedway Miskolc elnöke a következőket válaszolta: "Nem gondolom, hogy bárkit is név szerint számon kérhetnék egy be nem váltott ígéret miatt, így nem kívánom megerősíteni ezt az értesülést. Én még nem találkoztam személyesen az elmúlt napokban azzal, aki nem is olyan régen komoly kijelentést tett arra vonatkozóan, hogy a klubot segíti, de sajnos közvetítőkön keresztül eljutottak hozzám olyan hírek, hogy nem tudja tartani az ígéretet. Várom a találkozást, biztosat csak akkor fogok erről tudni."


A rájátszásról

Jacsó Tiborral egy picit előre is tekintettünk, aki a folytatásról a következőket mondta:

– Az látszik, hogy nagyon jól kellene szerepelnünk a rájátszásban, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy a Rybnik ellen itthon és idegenben is nyernünk kellene, a Poznant és a Grudziadzot is egy-egy alkalommal le kellene győznünk úgy, hogy a párharcok jobbjának járó bónuszpontokat is megszerezzük. Vagyis 11 pontot kellene gyűjtenünk, és ezzel akár – szerencsés esetben – a hatodik helyre is odaérhetnénk, ami azt jelentené, hogy nem kellene osztályozót játszani. Persze a mi esetünkben a hetedik hely is előrelépést lenne a jelenlegihez képest, és akkor egy ki-ki csatában dőlhetne el a sorsunk. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen még az sem biztos, hogy folytatjuk, ebben a kérdésben e hét csütörtökön, pénteken okosabbak lehetünk.


A salakmotoros lengyel I. liga állása

   m gy d v mpk mp bp öp
  Felsőház, az 1-4. helyért        
 1. Lotos Wybrzeże Gdańsk 6 4 - 2 +2 8 2 10
 2. Marma Hadykówka Rzeszów 6 3 - 3 +26 6 2 8
 3. Lokomotiv Daugavpils 6 3 - 3 +37 6 2 8
 4. Start Gniezno 6 2 - 4 -65 4 0 4
  Alsóház, az 5-8. helyért        
 5. GTŻ Grudziądz 6 5 - 1 +113 10 3 13
 6. PSŻ Lechma Poznań 6 2 - 4 +49 8 2 10
 7. RKM ROW Rybnik 6 3 - 11 -22 4 1 5
 8. Speedway Miskolc 6 1 - 5 -140 2 0 2

m: meccsszám; gy: győzelem, d: döntetlen; v: vereség; mpk: meccsek pontkülönbsége; mp: meccseken elért, győzelemért és döntetlenért járó pontok; bp: bónusz pontok, az egymás elleni oda-visszavágós csaták eredményesebbjének; öp: összpontszám, ami a helyezésekben rangsorol (pontszám egyenlőség esetén az egymás elleni eredmények döntik el a helyezéseket)


Az I. liga alsóházi programja

1. forduló, augusztus 15.: GTZ Grudziądz – Speedway Miskolc, RKM ROW Rybnik – PSZ Lechma Poznań

2. forduló, augusztus 22.: PSZ Lechma Poznań – GTZ Grudziądz, Speedway Miskolc – RKM ROW Rybnik

3. forduló, augusztus 29.: GTZ Grudziądz – RKM ROW Rybnik, Speedway Miskolc – PSZ Lechma Poznań

4. forduló, szeptember 5.: RKM ROW Rybnik – GTZ Grudziądz, PSZ Lechma Poznań – Speedway Miskolc

5. forduló, szeptember 19.: Speedway Miskolc – GTZ Grudziądz, PSZ Lechma Poznań – RKM ROW Rybnik

6. forduló, szeptember 26.: GTZ Grudziądz – PSZ Lechma Poznań, RKM ROW Rybnik – Speedway Miskolc

Osztályozó, az I. ligás tagságért, október 3. és 10.: Az I. liga 7. helyezettje – A II. liga 2. helyezettje


ÉM–BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!