Friss hírek

2009.05.07. 20:14

Amerika támogatja a MOL védelmét az orosz felvásárlással szemben

<p>"Az Egyesült Államok támogatja a MOL védelmét az ellenséges orosz felvásárlási kísérlettel szemben" - jelentette ki washingtoni megbeszéléseinek végén, csütörtökön Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Az amerikai vendéglátók érdeklődtek a magyarországi szélsőségek térnyeréséről is.</p>

Az Országgyűlés külügyi bizottságának vezetői május 5-7. között, a rendszeres évenkénti látogatás keretében utaztak Washingtonba, ahol fideszes Németh Zsolt, a testület elnöke, és a szocialista Kozma József alelnök találkozott az amerikai képviselőház, a külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács képviselőivel, valamint olyan amerikai, illetve amerikai magyar személyiségekkel, akik elkötelezettek a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztése iránt.

Az Egyesült Államok egyetért a MOL védelmével és támogatja azt, egyrészt a hasonló esetek visszaverésében szerzett tapasztalatok átadásával, másrészt az energiafüggőséget megszüntető diverzifikációs erőfeszítések támogatásával - mondta el Németh Zsolt, aki amerikai tárgyalópartnereinek kifejtette, hogy Budapest megérti és támogatja az amerikai-orosz kapcsolatok újraindítását. Ugyanakkor Magyarország nem szeretné, hogy egy amerikai-orosz közeledés a kelet-közép-európai szövetségesek érdekeinek kárára történjék. A washingtoni fél megerősítette, hogy erről szó sincs. A magyar küldöttség kifejtette, hogy fontos lenne az új budapesti amerikai nagykövet mielőbbi kinevezése.

Az amerikai házigazdák érdeklődtek a szélsőségek magyarországi megnyilvánulásai iránt. Németh Zsolt és Kozma József beszámolt a romák integrációját célzó programokról, és arról is, hogy a magyar parlament azon kevesek közé tartozik Európában, amelyben jelenleg semmilyen szélsőséges politikai erő nincs képviselve. A magyar küldöttség aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Szlovákiában kormányzati rangra emelkedett a magyarellenesség. Tárgyaltak még az új romániai állampolgársági törvényről is, amelynek kapcsán az amerikai álláspont különbözik az Európai Unió véleményétől, és ami Németh Zsolt szerint a magyar érdekekhez közelebb áll, mint az európai.

A legfontosabb kérdések közé tartoztak a kétoldalú kapcsolatok, amelynek során a magyar küldöttség megerősítette: egyetért a terrorizmus elleni harc új térségben gondolkodó amerikai stratégiájával, Irán és India bevonásával, illetve a civil szerepvállalás fokozásával. A magyar-amerikai szövetségesi kapcsolatok egyik legfontosabb eleme éppen ezen a területen teljesül Budapest afganisztáni szerepvállalásával, amellyel kapcsolatban konszenzus van a magyar parlamenti pártok között.

A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának mindkét vezetője szerint figyelemreméltó, hogy az Egyesült Államok milyen derűlátással és bizakodással tekint a jövőbe, a jelenlegi gazdasági válság közepette is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!