Helyi közélet

2011.12.01. 12:33

„Ez nem seprősétáltatás”

Ináncs - Ináncson közmunkások építik a fóliasátrat, termesztik a zöldséget és gyúrják a tésztát.

Ináncs - Ináncson közmunkások építik a fóliasátrat, termesztik a zöldséget és gyúrják a tésztát.Valamikor óvoda volt a hosszú, földszintes, ináncsi épület, a folyosóról nyíló ajtón ott is az írás: Katica csoport. A Katica csoport azonban ma már egy új épületben zsibong, helyükre pedig szorgos asszonyok költöztek. Tésztát készítenek nap mint nap a település közétkeztetése részére, óvodásoknak, iskolásoknak és az időseknek. A tésztaüzem nyolc dolgos asszonya is annak a Start Közfoglalkoztatási Mintaprojektnek köszönheti munkáját, mely október 10-én indult és december 31-éig tart. Szanyi Andrásné, a „kisfőnök“ azt meséli, mennyire nehéz munkához jutni a kistelepüléseken. Korábban sok-sok évig a megyei kórház konyháján dolgozott, de az utóbbi években már csak a közmunka ad némi reményt. Azt persze nem értik az asszonyok, hogy ha napi 8 órában dolgoznak, akkor miért csak 48 ezer forintot kapnak kézhez, de tudják, ennyiben állapították meg a közmunkások minimálbérét. És a tésztaüzemben dolgozók még örülnek jó sorsuknak, hisz más közmunkások kint dolgoznak télen is, a hidegben.

Ígéretet kapott

A falu polgármestere, Kiss Péter elkötelezett harcosa az ináncsi emberek értékteremtő foglalkoztatásának. Épp ő volt az, aki levelet írt a foglalkoztatási miniszternek akkor, amikor a korábbi közfoglalkoztatást 4 és 6 órásra csökkentették, mert tudta, az emberek fele annyi pénzből nem tudnak majd megélni, nem tudják gyermekeiket nevelni. Akkor ígéretet kapott arra, hogy azok a települések, melyek a korábbi közmunkaprogramot értelmes munkára használták föl, pluszlehetőséget kapnak további emberek foglalkoztatására. Így történt, hogy amint lehetett, az Encsi kistérség azonnal pályázott a Start mintaprogramra, melynek keretén belül most 36 településen 450 embernek tudnak munkát adni napi 8 órában, Ináncson 63 ember kapott lehetőséget.

Hasznos munka

Kiss Péter azt mondja, ez a program végre nem a „seprősétáltatásról” szól, hanem valóban hasznos munkát végezhetnek a közmunkások. Ináncson például a két meglévő fóliasátor mellé újabb kettőt építettek, ami már fűthető is. A sátrak építését és a műszaki kivitelezését is a közmunkások végezték. Tovább folyik a munka a földeken is, hiszen a falu szeretné megtermelni a közétkeztetés teljes nyersanyagszükségletét. A férfiak a belvíz és az árvíz által megrongálódott utak helyreállításából veszik ki a részüket, de ugyanilyen fontos munka a település élő vízfolyásainak folyamatos tisztítása is. A tésztaüzem pedig szintén a közelmúltban bővült létszámában és alapterületében is.

ÉM-HE


Nem jó a heti kifizetés

Kiss Péter polgármester szerint a Start mintaprogram korszerű lehetőség a munkanélküli emberek foglalkoztatására. Előnye, hogy az önkormányzatok megkapják a bérek és járulékok 100 százalékát, valamint pályázni lehet a szükséges anyagok és eszközök költségeinek teljes összegére. A program nagy haszna, hogy télen is munkalehetőséget biztosít az embereknek számára. Hibája viszont, hogy bevezették a heti munkabér-kifizetést, ami az önkormányzatokra hatalmas adminisztrációs és anyagi terhet ró. Az uzsorásoktól viszont nem védi meg a családokat, mivel a kifizetés kártyára történik (legalábbis Ináncson), a kártyát pedig az uzsorások tartják maguknál, jelezte a polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában