Párkapcsolat

2020.02.23. 09:00

Énidőben edzés, barátnőzés

Ha a feleség anyaként nem ad magára – ez is oka lehet a párkapcsolati problémának.

Hegyi Erika

Maradnak kilók a szülést követően

Ahány ember, ahány kapcsolat, anynyiféle – árulta el lapunknak Matisz Ivett párkapcsolati coach, majd folytatta:

– A párkapcsolati gondokat ennyire lesarkítani, ahogy azt Schobert Norbi tette, nem szabad. Az én praxisom alatt egyetlen férfi sem mondta még, hogy azért hidegült el a feleségétől, mert az elhízott a terhesség alatt – árulta el tapasztalatait lapunknak a szakember. – Az lehetséges, hogy a kapcsolat megromlásában szerepe lehet annak, ha a nő nem ad magára, slampos lesz, de ugyanez igaz a férfiakra is. Mindkét félnek törekednie kell megőrizni, hogy a másik szemében vonzónak tűnjön, de ez a párkapcsolati problémáknak egy kis szelete. Ahány ember és ahány kapcsolat, annyiféle.

Nem egy nyelvet beszélnek

Kifejtette, egy-egy házasságban sokféle konfliktus adódhat, de talán a leggyakoribb a megfelelő kommunikáció hiánya. Kezdetben ez fel sem tűnik, hiszen a pár erős vonzalmat érez egymás iránt, de ahogy múlik az idő, egyre nyilvánvalóbb, hogy nem egy nyelvet beszélnek. A szeretetnyelveket mindannyian kommunikáljuk egyéni szükségleteink szerint, csak lehet, hogy ezt a másik nem érti.

– Melyek is ezek? Minőségi idő, dicsérő szavak, érintés, szívesség, ajándék. Muszáj, hogy megismerjük egymás szeretetnyelvét, akarjunk is arra odafigyelni s azon kommunikálni, mert a párkapcsolatok buktatói legtöbbször nem a szeretetlenség, hanem a kényelem és a lustaság – hívta fel a figyelmet Matisz Ivett.

Hangsúlyozta, a gyermek megérkezése a családba szintén megváltoztathatja a szülők közötti kapcsolatot. Az anya életében ilyenkor a gyermek élvez elsőbbséget, hiszen a gyermeket gondozni, etetni, ápolni kell. A férfi ilyenkor úgy érezheti, hogy párja kirekeszti őt az életéből. De ennek a fordítottja is megfigyelhető.

Hol van a nő?

A gyermek érkezése után előfordul, hogy a férfi életében már csak a kicsi létezik, ilyenkor pedig a nő jogosan teheti fel kérdést: és én, én már nem is számítok? Csak arra kellettem, hogy gyereket szüljek?

– Norbi kijelentésére viszszatérve, a szülés után én magam is 20 kiló súlyfölösleggel rendelkeztem. Mivel szoptattam, nem gondoltam fogyókúrára, és nem ehettem azt, amit akartam, mert a kisbabám hasfájós volt. A szoptatás befejezése után azonban a párom segített abban, hogy visszanyerhessem a szülés előtti formámat. Szívesen vigyázott a gyerekre, ha én futni vagy edzésre mentem, netán beültem a barátnőmmel kicsit trécselni. Mindenkinek szüksége van az úgynevezett „énidőre”, legyen az akár csak egy félóra fürdés. Ha éppen nem a gyermekemmel foglalkozom, nem szabad, hogy azt érezzem, most rossz anya vagyok. Mert bár az anyaság nagyon szép dolog, de tudjuk, hogy a gyermek gondozása, nevelése leszívja az erőnket – fogalmazta meg végül a szakember.

(A borítóképen: Maradnak kilók a szülést követően | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában