Helyi közélet

2011.08.03. 17:23

Lakni is kell valahol

Miskolc, Debrecen, Budapest - A kollégium olcsóbb, de nem mindenki nyer felvételt, aki jelentkezik.

Miskolc, Debrecen, Budapest - A kollégium olcsóbb, de nem mindenki nyer felvételt, aki jelentkezik. Kollégium vagy albérlet? Sok szülő és egyetemista töpreng ezen a napokban, hiszen ha a fiatal lakóhelyétől távol eső városban tanul majd tovább, szállásról kell gondoskodni. Körülnéztünk mi is egy kicsit a kollégium- és ingatlanpiacon, hol, mit, mennyiért kapni?

Úgy tűnik, azok a legszerencsésebbek, akik Miskolcra jönnek tanulni. Itt ugyanis a kollégiumba jelentkezők közül szinte minden hallgatót fel tudnak venni, aki államilag finanszírozott képzésre jár, és az első évesek többsége is bejut valamelyik kollégiumba, tudtuk meg az intézményben. Összesen 1989 férőhely áll rendelkezésre. A Bólyai Kollégium épületeiben 9 ezer forint a térítési díj, kivéve az E/1-ben, mert ott 11 ezer, az Uni-Hotelben pedig 16 ezer forintot kell fizetni.

Ha valaki nem bírja a kollégiumot, vagy nem vették föl, az egyetemhez közeli Avasi lakótelepen viszonylag olcsón találhat magának albérletet. Egy kisszobát 10-14 ezer forint plusz rezsiért lehet bérelni, de aki inkább Tapolcán lakna, az is talál havi 22 ezerért (rezsivel együtt) szállást 2 ágyas szobákban.

Távolságfüggő

A Debreceni Egyetem 14 kollégiummal és több mint 4600 férőhellyel várja a hallgatókat. Borbás József szociális referens azt mondta lapunknak, a jelentkezők több mint 75 százalékát fel tudják venni. Felvételkor első évesek esetében a szociális helyzet dönt, felsőbb éveseknél a tanulmányi eredmény is. A kollégiumi díjak 8 ezer forinttól 30 ezer forintig terjednek, az utóbbit korszerűen felszerelt egyágyas szobákért kell fizetni. Az albérlet azonban drágább, mint Miskolcon, havi 15 ezer forinttól 20 ezer forintig kínálják egy főre a szobákat, plusz a rezsit is ki kell fizetni. Az ár a lakás állapotától és az egyetemhez való távolságától függ.

Rekordot döntenek

Kétségtelen, Budapesten a legdrágább tanulni, bár a kollégiumi díj itt sem kerül sokba. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 8 kollégiumot és 5 szakkollégiumot működtet, és itt például egységesen 9 ezer forint a havi térítési díj.  Felvételkor itt is a szociális helyzet és a tanulmányi eredmény a mérvadó. Azonban nagy a túljelentkezés, az első éveseknél 2-3-szoros, de a felsőbb éveseknek is csak a 60-70 százalékát tudják fölvenni. Az albérleti árak pedig országos viszonylatban rekordot döntenek. Egy-egy kisszobát 40, 60, sőt 70 ezer forintért is kínálnak diákoknak a lakástulajdonosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában