Friss hírek

2009.09.28. 11:11

Folytatják az Óbudai Gázgyár területének kármentesítését

<p>Az egykori Óbudai Gázgyár területének teljes kármentesítésére, illetve az errõl szóló határozat elleni fellebbezés visszavonására szólította fel a Fõvárosi Gázmûvek Zrt.-t hétfõi ülésén a Fõpolgármesteri Kabinet. A munka a becslések szerint 5 milliárd forintért végezhetõ el - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.</p>

A Fõvárosi Gázmûvek 1913 és 1984 között ezen a területen állított elõ városi gázt, a visszamaradt gázmassza egy részét pedig föld alatti tározókban helyezték el. A helyszínen maradt gázmassza a mérések szerint jelentõsen szennyezi a talajt. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Hatóság tavaly októberben kötelezte a Fõvárosi Gázmûveket, hogy 2010 augusztus végéig végezze el a kármentesítést, mivel fennáll a veszélye, hogy a káros anyag beszivárog a Dunába. A hatóság elõírta, hogy a tartályokban található gázmasszát ki kell termelni, el kell szállítani, majd ártalmatlanítani kell.

Az elszállításra és ártalmatlanításra a gázmûvek tendert írt, amelyet a Budapesti Városfejlesztõ Zrt., a Saubermacher Kft és az FTR 2000 Kft. által alkotott konzorcium nyert. A konzorcium az elõzetesen becsült 2500 tonna gázmasszához képest 20700 tonna veszélyes hulladékot és 85 tonna folyékony hulladékot termelt ki, 300 tonna acélhulladékot és 2000 köbméter betontörmeléket távolított el. A tartályokban a gázmassza mellett több szénhidrogén-származékot is elhelyeztek, ezért a kitermelés során a környéken rendkívül kellemetlen szagok voltak.

Az elvégzett munka a kárelhárítás elsõ ütemének tekinthetõ, a feltárás során ugyanis kiderült, hogy az egykori gázgyár más részein is van eltemetett gázmassza és egyéb veszélyes hulladék. A kármentesítésrõl szóló hatósági határozatot - az elõírt határértékek miatt - a gázmûvek korábban megfellebbezte, a Fõpolgármesteri Kabinet ennek mielõbbi visszavonására és a munkálatok azonnali megkezdésére szólította fel a társaságot.

A terület teljes körû kármentesítése körülbelül 5 milliárd forintért végezhetõ el. A szükséges forrásokat a Fõvárosi Gázmûvek céltartalékának felhasználásával kell biztosítani. A pénzügyi kérdések részleteirõl a fõvárosnak és a gázmûvek kisebbségi tulajdonosának kell megegyeznie, ám a kármentesítést ettõl függetlenül meg kell kezdeni - közölte Nyáry Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!