Sport

2013.07.02. 12:13

Négy DVTK-s a válogatott keretben

Miskolc - Megkezdte a felkészülést az U18-as női kosárlabda Európa-bajnokságra a magyar válogatott.

Miskolc - Megkezdte a felkészülést az U18-as női kosárlabda Európa-bajnokságra a magyar válogatott.

Augusztus 15-25. között Miskolcon rendezik meg a B-csoportos U18-as női kosárlabda Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott – a DVTK élvonalbeli női gárdájának szakvezetőjével – Peresztegi Nagy Ákos szövetségi edző felkészítésével vesz részt. A szakember az első edzést hétfőn este tartotta a nemzeti együttes számára, és így nyilatkozott az első munkanapon:

– 17 fős a keretünk, de nem mindenki tud az első naptól részt venni a közös munkában, mert három játékos már más korosztályos válogatott edzéseit látogatja. A soproni Böröndy Vivien és a következő szezonban már a DVTK-ban játszó Horváth Bernadett ezen a héten péntektől az U20-as válogatottban szerepel, az A-csoportos Eb-n, Törökországban, és ha majd véget ér az ottani feladatuk, két két múlva csatlakoznak majd hozzánk. A DVTK saját nevelésű kosarasa, Dubei Debóra is később jelentkezik nálunk edzésre, ugyanis ő az U16-os magyar válogatottal készül, a bulgáriai A-csoportos kontinensbajnokságra, amelyet augusztus 1-11 között rendeznek meg. Ez azt jelenti, hogy csak közvetlenül a mi Eb-nk előtt fog csatlakozni hozzánk. Az U18-as B-csoportos, miskolci Európa-bajnokságra hat és fél hetünk van felkészülni, ez ideális, egy héttel több annál az időnél, mint amennyi korábban erre jutott. De nem csak ezen a téren jobb a helyzet, a felkészülési meccsek száma is extra mennyiségű, a szokásos 5-6 helyett ezúttal 10 alkalommal lépünk majd pályára.

Emlékek

Peresztegi Nagy Ákos két éve ezzel a korosztállyal már dolgozott együtt, akkor, az U16-os nemzeti együttesünkkel az olaszországi Eb 16 csapatos mezőnyében a 12. helyen végeztek.

– Nagyon nagy változások történtek azóta, nem számoltam még össze, de szerintem az akkori keretnek több mint a fele kicserélődött. Sok játékos nagyon sokat fejlődött az elmúlt két évben és így jóval nehezebb dolgom volt a válogatásnál, hiszen nagyobb volt a merítési lehetőségem, mint két éve – jegyezte meg a szövetségi edző. – Úgy vélem, hogy jó szerkezetű csapatot sikerült összehozni, ráadásul olyan játékosokból, akik közül szinte mindenki élvonalbeli csapat tagja, és vannak közöttük olyanok is, akik már Euroliga meccsen is szóhoz jutottak, mint például a soproni Böröndy Vivien, illetve a Győr színeiben Nagy Dóra és Dobos Ágnes.

Peresztegi Nagy Ákos az elérendő célokról is szót ejtett:

– A célunk egyértelműen az, hogy az első három hely valamelyikét megszerezve kiharcoljuk az A-csoportos szereplés jogát. Nem lesz könnyű, mert a belga és a német csapat biztos, hogy jelentős játékerőt képvisel, de rajtuk kívül több válogatott is megerősödhetett az elmúlt időszakban. Éppen ezért nagyon sokat számíthat majd a hazai pálya, reméljük, hogy a közönségre számíthatunk majd. Lesznek ismerősök is a csapatban, hiszen a teljes keretnek jelenleg négy DVTK játékosa a tagja, a már említett Dubei Debóra és Horváth Bernadett mellett Sikora Emőke és Szabó Brigitta is.

ÉM-BCS

Az U18-as válogatott programja

Július 1-11: Edzőtábor Miskolcon

Július 12: Szlovénia – Magyarország, felkészülési mérkőzés Szlovéniában

Július 13: Szlovénia – Magyarország, felkészülési mérkőzés Szlovéniában

Július 15-26.: Edzőtábor Miskolcon

Július 19., 18.15: Magyarország – Ukrajna, felkészülési mérkőzés Miskolcon

Július 20., 10.30: Magyarország – Ukrajna, felkészülési mérkőzés Miskolcon

Július 25., 18.15: Magyarország – Ausztria, felkészülési mérkőzés Miskolcon

Július 26., 10.30: Magyarország – Ausztria, felkészülési mérkőzés Miskolcon

Július 29-augusztus 15: Edzőtábor Miskolcon

Augusztus 1-2-3: Felkészülési torna: Németország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország, Miskolcon

Augusztus 11., 18.15: Magyarország – Belgium, felkészülési mérkőzés Miskolcon

Augusztus 15-25: Európa-bajnokság

Az U18-asok névsora

Játékosok: Bodnár Fanni (BSE), Dobos Ágnes (HAT-AGRO UNI Győr), Jurkó Noémi (MÁV Nagykanizsai TE), Kalocsai Dorina (Bajai NKK), Nagy Dóra (Pécsi EAC), Pogány Vivien (Kecskeméti KC), Raus Vivien (Pécsi EAC), Sikora Emőke (Diósgyőri VTK), Simon Anikó (AKSC Szekszárd), Studer Zsuzsanna (AKSC Szekszárd), Szabó Brigitta (Diósgyőri VTK), Szörényi Laura (Csata DSE), Varga Barbara (BSE), Zsilinszky Lilla (BSE). Később csatlakoznak: Böröndy Vivien (Uniqa Euroleasing Sopron), Dubei Debóra (Diósgyőri VTK), Horváth Bernadett (Diósgyőri VTK).

Stáb: Peresztegi Nagy Ákos (szövetségi vezetőedző), Károlyi Andrea (másodedző), Fodor Csilla (másodedző), Imri Zsuzsanna (masszőr), Szabó István (technikai vezető).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!