Friss hírek

2008.07.19. 12:00

OLIMPIA: három metróvonalat adtak át Pekingben

<p>Három metróvonalat adtak át szombaton Pekingben, alig három héttel a nyári olimpia megnyitója előtt. A beruházásra azért is szükség volt, mert vasárnaptól szigorú korlátozások lépnek életbe a kínai fővárosban: naponta több mint egy 1 millió autóval kevesebb közlekedhet az utcákon az olimpia végéig. A szervezők így akarnak javítani a levegő minőségén. A tilalom miatt pedig milliók kényszerülnek tömegközlekedésre. A becslések szerint Pekingben 3,3 millió autó fut, számuk naponta 1000-rel nő.</p>

A három új vonal közül az egyik a repülőteret köti össze a belvárossal. A vonatok 15 percenként indulnak, és a 27 kilométeres utat mintegy 20 perc alatt teszik meg. Külön vonal várja azokat, akiknek belépőjük van az olimpiára: a metrószerelvényen csak a rendezvényekre szóló jeggyel szállhatnak föl, illetve az akkreditációval rendelkezők utazhatnak, köztük a sportolók, rendezők, és újságírók. A harmadik vonal 25 kilométer hosszú, és a tervek szerint naponta 850 ezer utas szállítására alkalmas.

A szakemberek kiemelték: a három új metróvonal csúcstechnológiával készült. A metrókocsik légkondicionáltak, a megállókban monitorok segítik a tájékozódást. Az állomásokat akadálymentesen alakították ki, így a mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik a vonalakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!