Friss hírek

2008.10.07. 07:37

Kína nem árulja el az újabb adatokat a tejpor-botrányban

<p>A kínai egészségügyi minisztérium kedden azt közölte, hogy megvannak a felfrissített adatai arról, hogy hányan érintettek a fertőzött tejpor-botrányban, de a számokat nem hozza nyilvánosságra. Az AFP francia hírügynökség kérdésére a szóvivő azt válaszolta, hogy mivel nem fertőző betegségről van szó "egyáltalán nem szükséges, hogy az adatokat nyilvánosságra hozzák".</p>

Korábban hivatalosan azt közölték, hogy több mint 53 ezer kisgyerek betegedett meg és négy csecsemő meg is halt. Mindannyian olyan tejtermékből fogyasztottak, amelybe a kínai gyártók melamint kevertek. Ez a műanyaggyártásnál használatos anyag nagy dózisban mérgező, elsősorban a vesét és a májat károsítja és főleg a csecsemőkre veszélyes.

A melaminnal fertőzött kínai exporttermékekből világszerte több helyen találtak már az ellenőrzések során. Köztük Magyarországon is, de a magyar egészségügyi hatóságok szerint sehol sem fordult elő veszélyes mértékben.

Mindenesetre világszerte sorra mondják le a megrendeléseket az érintett kínai cégektől. Pekingben már arról beszélnek, hogy a kínai tejipart 40-50 milliárd dolláros veszteség is érheti az év végéig, minthogy a megrendelések 60-70 százalékkal csökkentek egyes termékek esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!