Fotográfiák a kezdetekből: a hobbiból szakma lesz

Akt.:
Tilki Barbara, Zsíros Fruzsina Viktória, Törő Irén tanár, Stenger Angéla és Kovács Marcell
Tilki Barbara, Zsíros Fruzsina Viktória, Törő Irén tanár, Stenger Angéla és Kovács Marcell - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Ifjú fotográfusok első alkotásaiból rendeztek kiállítást Miskolcon.

„Az Országos Képzési Jegyzék tavalyi módosítása tette lehetővé, hogy 2016 szeptemberében a Balázs Győző Református Gimnázium elkezdje a művészeti és médiafotográfus szakmai képzést – fogalmazott Sziráki Szűcs Gábor, a Balázs Győző Református Gimnázium igazgatója. – A 2011-ben bevezetett komplex rendszerű szakképzéssel megszűnt az alkalmazott fotográfus művészeti képzés, melyet a szakma sok kritikával illetett.”

Egy tavalyi módosítás tette lehetővé, hogy elinduljunk.” Sziráki Szűcs Gábor

Szárnypróbálgatások

A Balázs Győző Református Gimnázium négy diákkal kezdte a művészeti és médiafotográfus szakmai képzést. Kovács Marcell, Stenger Angéla, Tilki Barbara és Zsíros Fruzsina Viktória munkái közül válogatva, Kezdetek címmel a miskolci Petró-házban rendeztek kiállítást az elmúlt hetekben. A nagy közönséget vonzó anyagból ugyancsak Kezdetek címmel április 4-én a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetében nyílik kiállítás.

A gimnáziumban Kecskemétiné Törő Irén képzőművész, művésztanár oktatja a vadonatúj szakmai képzés diákjait. „Örömmel és várakozással indultam el a fiatalokkal ezen az új területen. Elsősorban festészettel foglalkozom, de a Magyar Iparművészeti Főiskola egyetemi képzésén a fotó volt a választott szakom, mindig is nagyon izgatott ez a terület. Szívesen tanítottam a gimnáziumi tanításom évei alatt is.”

Önkifejezés, ami szabaddá tesz

„Elégedett és nyugodt vagyok, hogy a Balázs Győző Református Gimnáziumban tanulhatom a művészeti és médiafotográfus szakot – mondta Zsíros Fruzsina Viktória. – Nagy megtiszteltetés és meglepetés volt a saját fotós kiállításomon részt venni. Számomra a fotózás olyan önkifejezési lehetőség, ami szabaddá tesz, és feltétlen örömet szerez. Szeretném megörökíteni az élet mindenféle apró részletét. Ebből adódóan úgy megyek mindenhová, hogy ami megtetszik, azt azonnal lencsevégre kaphassam.”

Kovács Marcell így vallott:

„Számomra a fotózás eleinte csak egy hobbi volt, de már nem tudnám elképzelni az életem nélküle. Az emberekkel való kommunikáció és az öröm, amit látok az arcukon, amikor megkapják a képeket, elég motiváció ahhoz, hogy ne hagyjam abba. A fotózás jelenti számomra az életet, egyszerűen csodálatos a fotózás világa. A képzés, amit kapunk, érdekes és sokrétű, nehezen lehet elmondani azt, mit is csinálunk, a videózástól a plakáttervezésig a művészeti fotótól a tárgyfotókig mindent megkapunk. Sok iskolán gondolkodtam, de örülök, hogy ide jelentkeztem végül, és az, hogy egy ilyen kiállításra készülhettünk és megmutathattuk a jelenlegi tudásunk, felbecsülhetetlen motiváció volt számomra. Sose gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet és várom a folytatást.”

Fotók: Bujdos Tibor Fotók: Bujdos Tibor ©

„Gimnáziumi éveim alatt hobbiszinten kezdtem fotózni, akkor még kikapcsolódást, feltöltődést nyújtott számomra – mondta Tilki Barbara. – A pályaválasztáskor jöttem rá, hogy a fotózás többet jelent, mint egyszerű időtöltés. Ekkor döntöttem úgy, hogy a hobbim lehet a szakmám. Azért döntöttem a Balázs Győző Református Gimnázium mellett, mert olyan szakmai oktatást nyújt, amely tudomásom szerint máshol nem elérhető. Az itt oktató tanárok tudása valóban hozzásegít ahhoz, hogy az iskola elvégzése után még magasabb szinten folytathassam tanulmányaimat. A kiállítással kapcsolatban el szeretném mondani, hogy hatalmas megtiszteltetés és óriási lehetőség egy kezdő számára, hogy egy ilyen színvonalas helyen, különleges körülmények között mutathatom meg képekben eddigi tudásom eredményét. Szeretném megköszönni Törő Irén tanárnőnek a felkészítést.”

Stenger Angéla – mint mondta – azért szeret fotózni, mert meg tudja örökíteni azokat az apróságokat és szépségeket, amikkel találkozik. „Próbálom megragadni a pillanat varázsát. Meg tudom mutatni, hogyan látom a világot a kamerán keresztül. Örülök a kiállításnak, mert kezdőként hatalmas lehetőség, hogy láthatják a képeimet, megismerhetik a nevemet. Egy olyan élmény részese lehettem, ami nem mindenkinek adatik meg.”

– Szaniszló Bálint –