Fórum a gyerekosztályról

Orvos
Orvos
Nyíregyháza – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Oktató kórházban idén márciusban összevonták a korábban különállóan működő két gyermekosztályt.

17:31 Számtalan észrevétel érkezett lapunkhoz a Jósa András Oktató Kórházgyermekosztályainak összevonásával kapcsolatban, sőt, egy 300 szülő aláírásával ellátott, lakossági fórum összehívását kezdeményező kérvény is született.

A tisztánlátás érdekében az intézményfórumot szervezett, ahol  felszólalók elmondták: a gyógyítás csak akkor lehet célravezető, ha a beteg gyerekek a megszokott és megszeretett orvosokat, nővéreket látják maguk mellett. Ezért azt kérték, ne szakítsák el őket egymástól.

Dr. Dicső Ferenc, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa elmondta: az, hogy egy osztályon vannak a kis betegek, az ő érdekeiket szolgálja, hiszen nem kell őket egyik helyről a másikra hordozni, s az orvosok is rövidebb idő alatt érnek hozzájuk, ami egy-egy súlyos betegség esetében akár életmentő is lehet. Az ápolási igazgató, Jakabné Harcsa Erzsébet elmondta: átérzi a szülők aggodalmát, tavaly azonban 78 szakdolgozó ment nyugdíjba, és idén is mintegy 60-an szándékoznak, pótlásuk pedig nem egyszerű feladat. A fórumról a napokban részletesen beszámolunk.

16:06 Dr. Pikó Károly két gondolattal zárta a beszélgetést: a kórház vezetésének minden lépése a betegekért van. Az érzelmi szálak felmerülése egyrészt természetes, de a felmerülő problémákat azonnal orvosolni kell. Sorban jelentek meg a vádaskodó levelek, melyek nem biztos, hogy jót tesznek a gyerekeknek. Meg kell nézni az új helyet, s el lehet dönteni, ez jobb-e a betegeknek, vagy sem. Az biztos, hogy visszafelé nem lehet haladni, mindenestre a visszajelzések fontosak, hiszen csak akkor lehet a problémákat megoldani, ha azokról tudomást szereznek. A szándék a részükről építő jellegű.

16:08 Dr. Vass Klára szerint eddig is megoldható volt, hogy ha egy szülő ragaszkodott egy orvoshoz, ő kezelje a gyereket, s ez így lesz a jövőben is. A lényeg, hogy mindig, a nap minden órájában legyen szakember, aki ellátja a beteget, hogy a rendszer jól működjön.

Dr. Dicső Ferenc elmondta: évente mintegy háromezer olyan gyerek van az osztályokon, akik annyira súlyos tüdőbetegségben szenvednek, hogy számukra az a tíz perc is sorsdöntő lehet, amíg az egyik osztályról átmegy az orvos a másikra. Az összevonással ettől a jövőben nem kell félni. Úgy értékelt: jó irányba haladnak.

Nagy Gáborné kisfia középsúlyos asztmás, rengeteg időt töltenek a kórházban. Elmondta: olyan hit és szeretet volt az II. gyermekosztályon, ami nagyon ritka. Legutóbb, amikor itt voltak, 11 napot töltöttek itt, s nem azt tapasztalták, mint amit korábban. A nővérek nagy része egyáltalán nem volt kedves, s a gyógyszerbeadásra vonatkozó külön kérését sem tartották be. Az asztmás gyerekek immungyengeségben szenvednek, vagy allergiások. A II. gyerekosztályon még a párnahuzat esetében is figyeltek erre, most viszont nem. Többszöri kérés után sem kapott konzultációs időpontot a kezelőorvostól, holott korábban erre soha nem volt példa.

Dr. Pikó Károly elmondta: eddig mind a két osztály 70-80 százalékos ágykihasználtsággal működött, erre a lépésre tehát mindenképpen sor került volna, nincs köze az egészségügyireform által bekövetkezett ágyszám leépítéshez. A konkrét kérdéseket azonban a kezelőorvossal és a nővérrel kell megbeszélni.

15:50 Egy édesanya a saját tapasztalatait mesélte el. Az ellátás szakszerűségét, az orvosok, nővérek felkészültségét nem vitatta, ám attól fél, hogy egy tollvonással megszüntetik az eddig megszokott biztonságot. Tudja, hogy alapítványi szobákat kell létrehozni, ám azt is, hogy ezt csak kevesen tudják kifizetni.

Dr. Pikó Károly örült annak, hogy ennyien dicsérik a kórházat, és ő is kiemelte: az, az osztályon korábban dolgozó orvosok közül hárman távoztak, ám a többiek továbbra is a gyerekek mellett fognak dolgozni. Azt mondta, nem anyagi megfontolások vezettek az összevonáshoz, ez a gyerekek érdeke.

A kórház ápolási igazgatója, Jakabné Harcsa Erzsébet elmondta, hogy átérzi a szülők aggodalmát, hiszen ő maga is dolgozott betegek mellett, s tudja, mit jelent a gyerekek számára az ismerős orvos, nővér közelsége. Tavaly azonban 78 szakdolgozó ment nyugdíjba, idén is mintegy 60-an szándékoznak, pótlásuk pedig nem egyszerű feladat. A helyükre olyanokat kell felvenni, akikben megvan a gyerekekkel való bánásmód készsége, ez az egyik legfontosabb feladatuk.

15:39 Dr. Dicső Ferenc azt mondta, a kérés azt jelentené, hogy menjenek szembe azzal, amit a világ a gyermekgyógyászatban követ. A gyermekek életkorának megfelelő kórházi környezetet kell teremteni, hiszen a különböző életkorokban mások az ápolási igények, az étkezési szokások, így a gyógyítás előírásai is. A csecsemőkor, kisgyermekkor és idősebb gyerekkor különválasztása a modern kórházi ellátási szemlélet alapja, ebben a struktúrában kell dolgozni ahhoz, hogy a gyerekek optimálisan gyógyulhassanak. A gyermek számára a legnagyobb kapaszkodó a szülő, aki ott van mellette.

Dr. Vass Klára a sürgősségi ellátás fontosságáról beszélt, s elmondta: a modern sürgősségi osztályon lehetőség van arra, hogy akár több napig is ott legyen a beteg gyerek, ennek a legnagyobb vívmánya, hogy addig legyen kórházi ellátás alatt a gyerek, amíg arra szükség van. A szülő pedig ott lehet mellette, ez pedig sokat jelent. Dicső Ferenchez hasonlóan azt mondta, haladni kell a korral, ennek pedig ez a módja.

15:30 Nagy Miklósné egy nagymama, aki az unokáját félti. A hölgy elmondta: a betegséget a beteggel együtt kell gyógyítani, ez pedig csak akkor lehet célravezető, ha a beteg gyerek a már megszokott és megszeretett orvosokat és nővéreket látja maga mellett. Azt kérte, emberi szempontokat is vegyenek figyelembe a két osztály összevonásakor, s az elkeseredett szülőket is hallgassák meg.

Dr. Dicső Ferenc, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa válaszában a gyermekgyógyászat történetéről szólva kiemelte: az elmúlt évtizedek alatt rengeteget változott az orvoslás, a lehetőségek és a feltételek egyaránt. Emlékeztetett arra, hogy azzal, hogy egy osztályon vannak a kis betegek, az az ő érdekeiket szolgálja, hiszen nem kell őket betegen egyik helyről a másikra hordozni.

Nagy Miklósné megköszönte a választ és elismerte az itt folyó szakmai munka kiváló minőségét, de azt kérte, hogy akik korábban kezelték az unokáját, a jövőben is maradjanak a betegek mellett, hogy a már jól ismert közeg megmaradhasson az új helyen is. Úgy vélte, a gyógyulás szempontjából ennek kiemelt szerepe van.

15:22 Dr. Pikó Károly, a Jósa András kórház orvos igazgatója köszöntötte a fórum résztvevőit, s elmondta: az intézmény életében ez az első ilyen jellegű összejövetel, melynek apropóját a két gyermekosztály összevonása, pontosabban a Kelet-Magyarországban megjelent, 300 szülő közös kérését tartalmazó levél adta. A szülők azt kérték, fontolják meg az összevonás fenntartását, mert az nem szolgálja a beteg gyerekek érdekét.

14:13 A szülők lapunkon keresztül is megfogalmazták aggályaikat, s az intézmény vezetéséhez is érkeztek észrevételek. A tisztánlátás érdekében a kórház ma délután három órára fórumot hirdetett, melynek történéseit a Szabolcs Online-on élőben követhetik nyomon.

– Száraz Ancsa –