Forsense: Duplájára nõtt a jobb kilátásokkal számolók aránya

Az emberek többsége szerint tavaly mind a saját helyzetük, mind az ország gazdasági helyzete romlott. Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest kétszer annyian vannak azok, akik visszafogott várakozással tekintenek a 2010-es esztendõre – derül ki a Forsense közvélemény-kutatásából.

Egy évvel ezelõtt, 2009 elején a megkérdezettek 92 százaléka tapasztalta a gazdaság helyzetének romlását, idén januárban viszont ennél kevesebben, a válaszolók kétharmada érzékelt visszaesést az elõzõ évhez képest. Ez annak ellenére így van, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2009-ben nagyobb visszaesést produkált, mint egy évvel korábban. A válaszadók mindössze 12 százaléka vélte úgy, hogy javult az ország gazdasági helyzete, a többiek szerint az elmúlt évhez képest stagnálás tapasztalható. Idén januárban a megkérdezettek negyede érezte úgy, hogy saját anyagi helyzete jelentõsen rosszabbodott egy év alatt, míg kisebb romlásról vagy stagnálásról 73 százalék tett említést. Saját anyagi helyzetében bekövetkezett javulásról a válaszadók mindössze 3 százaléka számolt be.

Sok válaszoló esetében mind az egyéni helyzet, mind pedig az ország értékelése erõsen függött a pártállástól. A Fideszre szavazók 80, a jobbikosok 85 százaléka gondolja, hogy az elmúlt év során romlott az ország gazdasági helyzete, míg az MSZP-re voksolók körében 40 százalék a visszaesést érzékelõk aránya. Jelentõsen különbözik a három választói csoport a saját anyagi helyzet megítélésében is: a Fidesz híveinek kétharmada, a jobbikosok 83 százaléka mondta, hogy 2009-ben romlott az anyagi helyzete, az MSZP-re voksolóknak viszont csak 49 százaléka vélekedik így.

A Forsense kutatása szerint az egy évvel korábbi, kiugróan pesszimista hangulathoz képest jelentõs változás, hogy a megkérdezettek egyharmada javulást vár az ország gazdasági helyzetében, vagyis majdnem duplájára nõtt az idei évben már jobb kilátásokkal számolók aránya. Most az emberek csaknem negyede tart attól, hogy az ország gazdasági helyzete rosszabbra fordul, ezzel majdnem harmadára csökkent a pesszimista várakozások aránya egy év alatt. Így a magyar gazdaság várható idei teljesítményét borúlátóan szemlélõk aránya alacsonyabb, mint a gazdasági válság elõtti években volt.

A jövõre vonatkozó kérdéseknél a politikai szimpátia kevésbé jelent éles határvonalat, már a közelgõ választások remélt hatása is beépül a várakozásokba. Az ország állapotával kapcsolatban rendkívül kritikus Fidesz-támogatók egyharmada 2010-ben javulást vár az ország gazdasági helyzetében, ami nem tér el jelentõsen az MSZP szavazóinak várakozásától. Tavaly ilyenkor a legnagyobb ellenzéki párt szavazóinak alig több mint egytizede volt optimista, és ez az arány 5 százalékkal alatta volt az akkori átlagnak. Az ellenzéki pártok hívei között ezzel együtt valamivel többen vannak azok, akik a gazdasági helyzet további romlásával számolnak: a Fidesz szavazóinak 28 százaléka tart a gazdasági helyzet romlásától, a jobbikosok 33 százaléka számít rosszabb helyzetre, míg a szocialisták szimpatizánsai körében arányuk 20 százalékra tehetõ.

A válaszadók csaknem negyede tart attól, hogy saját anyagi helyzete romlani fog, de a negatív várakozások aránya felére csökkent egy év alatt. Az emberek ötöde bízik saját helyzetének jobbra fordulásában, ami megegyezik a 2007-es és 2008-as értékkel, és majdnem duplája a tavalyinak.

A Forsense ezer, véletlenszerûen kiválasztot felnõttet kérdezett meg.