Forsense: Az MDF erõssége Bokros Lajos

Sokat vesztett népszerûségébõl az MDF az utóbbi idõben, a Forsense felmérése szerint. A még rosszabb helyzetben lévõ SZDSZ-szel történõ szövetsége nem igazán ismert, Bokros Lajos személyében viszont igazi húzónév szerepel a listáján. Orbán Viktor után ugyanis az MDF miniszterelnök-jelöltje a második leggyakrabban említett személy, ha kormányfõi alkalmasságról van szó – derül ki a közvélemény-kutatásból.

Az MDF-et a megkérdezettek 65 százaléka spontán említette az ismert pártok között, és csak 2 százalék nem hallott róluk. Az MDF-fel választási szövetségre lépõ SZDSZ rendszerváltó és korábbi kormánypártként szintén ismert, de spontán módon csak 56 százaléknak jutott eszébe. Az MDF-et az összes megkérdezett 7 százaléka (az SZDSZ-t pedig mindössze 3 százaléka) érzi közel magához. Ugyanakkor az MDF elutasítottsága is nagy: jelenleg a megkérdezettek 54 százaléka érzi távolinak magától (az SZDSZ-t pedig 65 százalék).

A Forsense februári mérései szerint az összes választó körében az MDF szavazótábora 2 és 3 százalék között mozog, a vele együttmûködõ SZDSZ pedig nem éri el az 1százalékot. Az MDF-rõl egyébként a megkérdezettek 31 százaléka gondolja azt, hogy a párt képviselõi bejutnának a választásokon a parlamentbe, míg az SZDSZ-rõl már csak 18 százalék vélekedik így.

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje az alkalmasságot tekintve Orbán Viktor után a második leggyakrabban említett személy. A válaszolók 16 százaléka nevezte meg õt elsõre, és még a második legalkalmasabb jelölt pozíciójában is többen említik (14 százalék), mint Mesterházy Attilát (9 százalék).

A baloldalon két miniszterelnök-jelölt és több kisebb párt versenyez az MSZP és az SZDSZ elbizonytalanodott szavazóiért. Az MSZP szavazóinak csaknem egyharmada inkább Bokros Lajost nevezi meg elsõ helyen, Mesterházy Attilát favorizálók több mint fele (55 százalék) pedig második helyen Bokros Lajost nevezte meg – írja a Forsense.