Forsense: 2009 első felében is pesszimisták a magyarok

Továbbra is borúsan látják az emberek az ország helyzetét. A hangulat áprilisban volt ötéves mélyponton, azóta enyhe javulás kezdődött. Januárban az idősek az átlagnál még bizakodóbbak voltak, júliusra azonban eltűnt a különbség a korcsoportok között – derül ki a Forsense idén január és június között végzett felméréséből.

Az intézet közérzetet mérő indexe továbbra is borúsnak mutatja az embereknek az ország helyzetével kapcsolatos véleményét. A 0-tól 100-ig terjedő skálán az év első felében a pontszámok 17 és 27 között ingadoztak. Januárban 27 pontról indult a mutató értéke, ami az idei év eddigi csúcspontja volt. Az ezt követő hónapokban folyamatosan romlott az emberek közérzete, a 2009. áprilisi 17 pontos érték az utóbbi öt év hangulati mélypontját mutatja. Májustól enyhe javuló tendencia figyelhető meg, júniusban 23 ponton állt az index. 2009 első felében a megkérdezettek több mint háromnegyede értékelte hármasnál rosszabbra a dolgok alakulását Magyarországon, és mindössze 2,5 százalékuk adott hármasnál jobb osztályzatot – derül ki a kutatásból.

2009 januárjában az idősebbek az átlagnál optimistábbnak számítottak, júniusra azonban eltűnt a különbség a különböző korcsoportok között. Az inaktívak márciustól folyamatosan alacsonyabb pontszámot adtak az ország helyzetének értékelésekor, mint az aktívak. A nyugdíjasok és az inaktívak egymást részben átfedő csoportjai esetében a Bajnai-kormány szociális juttatásokat is érintő programja, illetve a program konkrét pontjainak megvalósulása állhat a hangulatromlás hátterében.

A válaszadók lakóhelyük típusa szerint eltérő osztályzatokkal értékelték a dolgok alakulását az első félévben. Budapesten volt a legmagasabb az index értéke hat hónapból öt esetben. A megyeszékhelyektől a városokon át a falvak felé haladva csökken az index pontszáma, bár a különbségek nem jelentősek.

A legélesebb törésvonal a korábbi évek adataihoz hasonlóan a politikai pártokhoz való kötődésnél van. A két végpontban a két legnagyobb politikai erő, az MSZP és a Fidesz áll. A Fidesz szimpatizánsainak indexpontszáma átlagosan összesen 12 pont volt, míg ugyanez a mutató az MSZP-sek esetében 40 pont. Az MDF és az SZDSZ szavazói elégedettebbek az átlagnál, a bizonytalan szavazók pedig az átlag körüli 21-22 pontra értékelték saját közérzetüket. A kormánypárti szavazók körében a márciustól májusig tartó időszak jelentette a hullámvölgyet, Gyurcsány Ferenc lemondása és az MSZP válsága kiábrándultsággal járt ebben a választói csoportban. A Jobbik szavazóinak értékelése a Fidesz szimpatizánsaihoz hasonlóan mindössze 12 pontra volt elég a 100 fokú skálán.