Forródróton a madárinfluenzáról

Forródróton a madárinfluenzáról
Péntektől ingyenes madárinfluenza forródrótot indított az egészségügyi minisztérium. A 0680-374-636-ot mi is tárcsáztuk.

A vírusról és annak kockázatairól lehet érdeklődni az egészségügyi tárca által üzemeltetett vonalon. A beszélgetéseket rögzítik. Mi megpróbáltunk olyan kérdést feltenni, amellyel kapcsolatban nemigen kaphatunk eddig más forrásból tájékoztatást. Nevezetesen: Ha valaki  beoltatja magát az ,,eredeti” influenza elleni oltóanyaggal, az mennyi idő múlva kaphat madárinfluenza elleni védőoltást? 

Elvileg és gyakorlatilag 

A telefon túloldalán jelentkező szakember (a nevét nem sikerült hamarjában feljegyezni) konkrét válasz helyett mindenekelőtt azt igyekszik tisztázni: jelenleg nem létezik madárinfluenza elleni oltóanyag, még kísérleti stádiumban van, de ha megkezdik a gyártását, a jelenlegi hivatalos állásfoglalás szerint akkor sem kerül közforgalomba. Miközben igyekszem visszaterelni a megkérdezettet az eredeti kérdésemhez, ő azon van, hogy a különféle hivatalos közleményekből általam is jól ismert tényeket ismételje: jelenleg a madárinfluenza Magyaroszágon nem fenyegeti az embereket, egyelőre állategészségügyi probléma, Ázsiában sem volt tömeges pusztítás stb. 

Az ember is állat? 

 Akadékoskodásomra egyre ingerültebb. Arra hivatkozik (miközben már úgy magyaráz, mintha kisgyerekhez beszélne): a nevében is benne van, mondja, a madárinfluenza az állatok betegsége, ami ellen pedig jelenleg oltóanyagot kaphatok (de azt sem ajánlják feltétlenül mindenkinek), az pedig humán betegség. Ellenvetésem: a madárinfluenza elleni oltóanyagot nem állatokra fejlesztik ki, hanem emberekre, hiszen a miniszter is kapott belőle.

Márpedig minthogy mindkét szérum legyengített kórokozókat tartalmaz, tarthatok-e attól, hogy éppen ,,bennem találkozva” fejlődik ki az a mutáns, amely már emberről is emberre terjed?

Hiszen dolgozhatok én baromfitelepen is, azoknak a miniszter is ajánlja az influenzaoltást, s én volnék az is, akit először oltanának be madárinfluenza ellen is.”  Megkapom: már harmadszor mondja, hogy gyakorlati szempontból értelmetlen a kérdésem, minthogy jelenleg stb stb… ,,Arra válaszoljon: elvileg akár egyszerre is beoltathatom magam a két oltóanyaggal! Elvileg igen.

SzK

Folyton csöng
Az éjjel-nappal ingyen működő infóvonalat az Országos Mentő Szolgálat működteti, egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők segítségével, akik egynapos speciális képzésben részesültek, mielőtt a ,,Dr. Infó” zöld számát a madárinfluenzával kapcsolatos tájékoztatásra állították át – tájékoztatta lapunkat az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál. Elmondta, pénteken, a kora délutáni órákig mintegy 500 hívást fogadtak. A kérdések között tallózva a legérdekesebbeknek a következőket tartotta: Karanténban kell-e tartani az állatokat? Ha valaki lát egy elhullott madarat, mi a teendője? Chilei rokonok érdeklődtek, hogy lehetne hozzájutni a magyar, madárinfluenza elleni oltóanyaghoz.