Forradalmian új az érrendszer vizsgálata

Forradalmian új az érrendszer vizsgálata
Encs – Egyszerű, de hatékony az az elemzés, amely az érelmeszesedés korai felismerését szolgálja. Kevesen tudják, hogy minden második ember halálát az érelmeszesedés következtében fellépő szív -és érrendszeri betegségek – agyvérzés vagy szívinfarktus – okozzák.

 - Az utóbbi évek orvosi kutatásai bebizonyították, hogyha az érelmeszesedést időben felismerjük, akkor azt jól tudjuk kezelni, ezzel a már említett betegségeket megelőzhetjük. Nem mellékes az sem, hogy az érelmeszesedés korai felismerésével és kezelésével megelőzhetők az érszűkületes bajok, az időskori agyér-elmeszesedésből következő dementia is, azaz nem csak az életkora hosszabbodik meg valakinek, de sokkal jobb lesz életminősége még idős korában is – mondja Dr.Pető Tamás, ináncsi háziorvos, reumatológus. Az érelmeszesedés legkorábbi jele a verőerek rugalmasságának a csökkenése, az érfalak merevebbé válása, ezt nevezzük artériás stiffness-nek. Bonyolult, tudományos módszerekkel már régebben is vizsgálni tudták ezt, de néhány évvel ezelőtt olyan módszer még nem állt rendelkezésre, amelyet a mindennapos betegellátásban is használni tudtunk volna. Hat éve indultak meg azok a kutatások, amelyeknek az volt a célja, hogy a betegek vizsgálatára egy széles körben alkalmazható, akár a lakosság szűrővizsgálatára is alkalmas, egyszerű módszert dolgozzanak ki, a korai érelmeszesedés felismerésére.

Értékelés és javaslatok

A munkát Dr. Illyés Miklós tanár úr vezette, de a Magyar Tudományos Akadémia, a budapesti Orvostudományi Egyetem és egyéb intézmények orvos-kutatói is részt vettek benne. Éveken át végzett kitartó munka eredményeképpen megszületett az arteriográf nevű műszer, amellyel ezeket a vizsgálatokat nagy pontossággal, gyorsan és egyszerűen el lehet végezni. Az elmúlt években egyre több vizsgálatot végeztünk az arteriográffal, és a gyakorlat során egyre inkább beigazolódik, hogy a módszer sokat segít az az érelmeszesedés korai felismerésében és a betegellátásban. Sajnos, az Egészségbiztosítási Pénztár még nem finanszírozza a vizsgálatokat, ezért ezeket magánrendelőkben végezzük, mint teszem azt én is Encsen, a Jókai út kilenc szám alatt – folytatja a doktor. – Itt először a beteg korábbi betegségeinek, szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fontos veszélyeztető körülményeinek, az úgynevezett rizikófaktoroknak (például túlsúly, mozgásszegény életmód, stressz, vércukorszint, koleszterinszint stb.) a feltérképezése történik, majd arteriográfos vizsgálatot és betegvizsgálatot végzünk. Majd a beteggel együtt értékeljük az összes – egészségi állapotát befolyásoló – körülményt, és az arteriográfos leletet. Javaslatot adunk a szükségesnek látszó életmód-változtatásokra, esetleges további vizsgálatokra, esetlegesen szükséges gyógyszermódosításokra. Most még sem a lakosság, a betegek, sem orvos kollégáink nem nagyon ismerik ezt a módszert. Fontos feladatunk, értem itt a Magyar Artériás Stifness Társaságot, illetve az Érhálózat Alapítvány tagjait, hogy egyre szélesebb körben ismertessük meg ezt az új lehetőséget. A vizsgálat mintegy 20-30 percet vesz igénybe, a kivitelezés nem sokban különbözik egy egyszerű vérnyomásméréstől.

Csak felügyelettel

Ugyan az érdekeltek közül még sokan nem ismerik a vizsgálatot, máris előfordulnak olyan esetek, hogy – a szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával – szinte tömegek számára szerveznek úgynevezett szűrővizsgálatokat, ahol nemhogy orvosi értékelés nem történik, de még orvos sincs feltétlenül jelen. Hogy az ebből adódó kellemetlenségek elkerülhetőek legyenek, csak olyan rendelőbe menjen mindenki arteriográfos elemzésre, ahol az Artériás Stifness Társaság, vagy az Érhálózat Alapítvány felügyelete alapján végzik a vizsgálatokat.

SL