Forradalmasíthatja az ágazatot

Csige István
Csige István
Debrecen – Az idei aszályban is nyereséges lesz a kukoricatermesztés Csige Istvánnál. Kukoricása árnyékában beszélgetünk Csige István, debreceni mérnök-tanárral a múlt heti kánikulában.

Tehetjük, hiszen a sűrűn vetett növénye a csapadékínségben is legalább 3 méteresre nőtt. Családja kukoricatermesztő hagyományáról beszél, merthogy birtokukban van egy olyan fajta, amely ugyan államilag nem elismert, de termésmennyiségben, zöldtömegben, a természeti körülményekhez való alkalmazkodásában veri az összes hazai, nagynevű fajtát – legalábis ezt állítja Csige István. Számunkra pedig hihető, mert látjuk az ő, elevenzöld, 40-50 centiméteres csöveket hozó vetését, és össze tudjuk hasonlítani az utak mellől megfigyelhető, éppen csak leledző méteres-másfélméteres kukoricákkal.

Fagy és jégverés után

– Százhúsz évre visszamenőleg ezt a fajtát vetette családom, ebből lettek kulákok elődeim, és a téeszvilágban is mindig volt annyi földjük, földünk, ahol legalább a vetőmagot megtermeltük – beszél a múltról Csige István. – Ezt a táblát – mutat körbe – március 30-án 6 fokos földbe vetettem. 9 leveles korában megcsípta a fagy, a felső három levele lefagyott, ám igen gyorsan kiheverte a kártételt. Májusban a jég is megverte – ez lett belőle… A kukorica kettős hasznosítású. A normál időjárású évben 3,7 méter magasra növekszik, hihetetlen mennyiségű zöldtömeget termel, és minden tövön két csövet nevel. Termésmennyisége normál időjárás esetén úgy, hogy nem műtrágyázom a növényeket, 30-50 százalékkal több a hazánkban bejegyzett fajta mindegyikénél, viszont öntözés és mesterséges tápanyag pótlás esetén akár a duplája is lehet. Mivel vetésben hetekkel megelőzi a többi fajtát és igen gyors növekedésű, a kukoricabogár rajzás idejére már túljut azon az állapoton, amikor a rovar kárt tudna benne tenni.

A gazda elmondja, hogy 2003-ban és 2004-ben szerette volna bejegyeztetni a fajtát, fajtákat az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetnél, ám ott nem a megadott technológia szerint termesztették, továbbá az egyik évben nem vetették el a siló hasznosítás igazolására szolgáló magot.

Csige István kukoricája 
6 Celesius fokos talajba vethető.
Hidegtűrő, ezért tágíthatja a termesztés földrajzi elhelyezkedését.
Gyors növekedésű.
Bírja a kánikulát.
Tűri az aszályt.
Jól fedi a területet, ezáltal őrzi a talaj nedvességét.
Kukoricabogár nem tehet benne kárt.
A magvaknak magas az olaj- és lizintartalma.
Kitűnő beltartalma miatt sportlovak és halak takarmányozására is alkalmas.
Emberi tápláléknak is alkalmas, kedvező élettani hatása van.

NXba