Formaldehiddel kezelik a kínai kelt

  Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 7., hétfő (MTI) – Mérgező formaldehiddel tartósítják a szállításra váró friss káposztákat Kína legjelentősebb zöldségtermelő bázisában, a kelet-kínai Santung tartományban – terjedt el a hét végén internetes fórumokon.

Mint kiderült, a jelenség általános, a “titkos” gyakorlat szakmai berkekben régóta ismert. Nyilvánosságra kerülése az online blogokban komoly felzúdulást keltett, s a kínai élelmiszerhamisítások újabb botrányaként emlegetik.
Az oknyomozó civilek arról számoltak be, hogy a nagybani zöldségárusok Csingcsou (Qingzhou) településen formaldehid oldatot szórnak a kínai kelre, hogy piacra kerüléséig a hosszú úton is “friss” maradjon.
A Hszinhua hírügynökségnek a hírek nyomán készített összeállításából is kiderül, az eljárás immár több éve “népszerű” módja a zöldségek “frissen tartásának”, s nem csak Csingcsouban, a kínai kel hagyományos termőhelyén. Innen egyébként főleg az északkeleti országrészt, és a környező – keleti parti – tartományokat látják el a népszerű zöldségféléből.
Ha a “kezelés” elmaradna, a teherautókra szorosan felpakolt káposzták 2-3 nap alatt, megrohadnának – magyarázta egy termelő az újságíróknak. Mint mondta, ezért is hunynak szemet a gazdák a szállítók, kereskedők bevett gyakorlata felett. A riporterek a fuvarra váró gépkocsik rendszámából azt látták, hogy az árut akkor éppen Pekingbe, Honan (Henan), Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokba, valamint Belső-Mongóliába vitték.
A rendőrség megkezdte az ellenőrzéseket és már kereskedők tucatjait hallgatták ki, többeket tetten értek. Az egyik “érintett” kereskedő elmondta, úti célja 10 órára van, s ezért kénytelen a kémiai megoldáshoz folyamodni. Megjegyezte, csupán azt teszi, amit mások is, 3-4 éve. A zöldségkereskedők Santung és Hopej más részein ugyanígy járnak el – magyarázta.
Csao Ming-li (Zhao Mingli) azt is elmondta, hogy a vegyszert egy szakboltban vásárolta, 2,5 liter csupán hét jüanjába (245 forint) került, s ez a mennyiség 20 tonna zöldség frissen tartásához elegendő.
A szert leginkább a tavasszal és nyáron betakarított káposztára fecskendezik, télen, a csúcsidőszakban, nincs rá szükség – derült ki.
A kihallgatott kereskedők elmondták, ők maguk is fogyasztanak az effajta káposztából, csupán előzőleg lehántják róla a külső leveleket, levágják a törzsét és jól megmossák.
Tunghszia (Dongxia) járásban máris biztonsági ellenőrzésbe kezdtek, amely 46 mezőgazdasági feldolgozóra, 80 kereskedőre és csaknem 400 termelőre terjed ki. Ezzel egy időben hatalmas, a formaldehid egészségre káros hatására és ellenőrzésekre figyelmeztető poszterek út menti elhelyezéséről döntöttek.
A megoldás a hűtőkocsi lenne, mondták a hivatalban, de tudják, hogy ezek megvásárlása jelentős befektetést igényel, a termék árát pedig megdrágítaná.
Korábbi jelentésekből arra lehet következtetni, hogy a formaldehid oldatot más helyeken gombák és a tenger gyümölcsei tartósításához is használták.
A formaldehid elsősorban fertőtlenítésre, tartósításra és balzsamozásra használt vegyi anyag; mérgező és rákkeltő. Különösen is veszélyes a bőrre, a szemre és a légzőszervekre. Az élelmiszerekben E240 néven terjedt el. Az Európai Unióban tartósításra és balzsamozásra 2007 ősze óta tilos használni, az Egyesült Államokban szintén rákkeltő anyagnak minősítették.