FORMA-1: Mosley megnyerte a pert – az újság 60 ezer fontot fizet

Megnyerte a News of the World című brit lap ellen indított pert Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke. A csütörtöki ítéletet szerint 60 ezer fontot (18 millió forintot) köteles fizetni kártérítésként a lap kiadója Mosley-nak a náci-szexbotrányos cikk miatt. A Forma 1-et is felügyelő szövetség 68 éves első embere március végén keveredett szexbotrányba, miután a bulvárlap olyan felvételeket közölt le, amelyeken prostituáltak körében folytat szado-mazó szexet. A lap szerint náci szerepjátékot is játszottak, a bíróság azonban ezt nem látta bizonyítottnak és kártérítést ítélt meg Mosley-nak.

A tárgyaláson Mosley elismerte, hogy lefizetett öt prostituáltat, a náci szerepjátékot azonban tagadta. Mosley-ről a News of the World című újság még március végén közölt olyan felvételeket, amelyeken a FIA elnöke látható, amint öt prostituált körében szado-mazo szexet folytat. A lap azt állította, náci szerepjátékot játszottak – amiből az amúgy is nagy botrányból még nagyobb kerekedett. A náci díszlet azért is kínos Mosley számára, mert annak idején apja, Sir Oswald Mosley volt a brit náci párt alapítója.

Brit zsidó szervezetek, illetve korábbi Forma 1-es pilóták, végül a száguldó cirkusz “ura” Bernie Ecclestone is lemondásra szólította fel. Legutóbb már a vezető autógyárak (BMW, Toyota, Honda, Mercedes) is jelezték, féltik presztízsüket és főleg a szponzorpénzeket, így nem látják tovább szívesen Mosley-t az elnöki pozícióban. Mosley ellen bizalmatlansági szavazást is indítottak, ezt azonban megnyerte. Mosley nős, két gyereke van, a FIA elnöki tisztét 1993 óta tölti be.