FORMA-1: Montezemolo örül a költségcsökkentésnek

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo örül, hogy sikerült megállapodni a jövőbeli költségcsökkentésről a Forma-1-et is irányító Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA).

Montezemolo – aki egyébként a Forma-1-es Csapatok Szövetségének az elnöke is – Genfben találkozott a FIA első emberével, Max Mosley-val, valamint a Toyota főnökével, John Howett-tel csütörtökön.

“Végre gazadaságos lehet a Forma-1” – mondta Montezemolo a La Gazzetta dello Sport című olasz sportnapilapnak. “A következő évben már három versenyen lehet használni egy motort a jelenlegi kettővel szemben. Ez egy szezon alatt 25 motort jelent, ami egy kisebb csapat számára 10 millió euróra redukálja a költségeket” – jelentette ki az olasz istálló elöljárója.

Mosley korábban azt mondta: amennyiben nem csökkentik drasztikusan a költségeket 2010-ig, akkor a sportág komoly problémákkal fog szembenézni.

A jövőheti szezonzáró Brazil Nagydíj után további tárgyalások lesznek a FIA és a csapatok között, hogy minél előbb megoldást találjanak a problémákra. “Mosley elnök úrral arról is döntöttünk, hogy a brazil verseny után újra tárgyalóasztalhoz ülünk, hogy további költségcsökkentő megoldásokat találjunk” – tette hozzá Montezemolo.

Az utolsó futam előtt a McLaren-Mercedes brit pilótája, Lewis Hamilton hétpontos előnnyel vezeti a tabellát a Ferraris Felipe Massa előtt, de Montezemolo szerint a brazil klasszis még megnyerheti a világbajnokságot, ahogy Kimi Raikönnen is megnyerte tavaly. “Sok helyzetet kihagytunk, de még van esélyünk. Remélem, hogy a 90. percben berúgjuk a büntetőt” – fogalmazott a labdarúgás nyelvén a Ferrari első embere.