Friss hírek

2010.01.21. 15:08

Rendkívüli parlamenti ülést javasol az MDF a kampányfinanszírozás ügyében

<p>Az MDF még a hivatalos választási kampány elõtt új törvényt alkotna a kampányfinanszírozásról. Ehhez azt javasolják a kormánynak, hogy kezdeményezzen rendkívüli parlamenti ülést, és ott vitassanak meg egy olyan javaslatot, amelyet már korábban benyújtottak ebben az ügyben. Az elõterjesztõ figyelembe vette a Freedom House, a Transparency International és civil szakértõk ajánlásait, amelyeket az MDF is támogat.</p>

Az MDF elnökhelyettese csütörtökön emlékeztetett arra, hogy a mostani kampányfinanszírozási törvény elavult, még 1994-ben határozták meg a kampányra fordítható összeget: ez képviselõ-jelöltenként most is egymillió forint, és 386 millió forint egy párt esetében, ami Herényi Károly szerint irreális és betarthatatlan.

Az MDF tavaly októberben is támogatta már a Freedom House, a Transparency International és civil szakértõk javaslatait az ügyben. Azt ajánlották, hogy egy képviselõ-jelöltre egy- helyett ötmilliót lehessen költeni, vezessék be a kampányszámlát, amelyet az Állami Számvevõszék tételesen ellenõrizne, 60 napra rövidítenék a kampányidõszakot, ami az elektronikus médiában ennél is kevesebb, 21 nap lenne. Egy párt választási kampányát magánszemélyek legfeljebb fejenként 2 millió, jogi személyek pedig legfeljebb 5 millió forinttal támogathatnák.

Már benyújtottak a parlamentnek egy olyan elõterjesztést, amelyben ezek a javaslatok szerepelnek - az MSZP-s Tóbiás József jegyzi. A rendkívüli ülésen egy módosítást kellene végrehajtani a javaslaton: a hatálybalépés idõpontját 30-ról 3 napra kellene változtatni vagy azonnalira.

Herényi Károly azt mondta: mindenki tudja, hogy a pártok 386 millió forintnál többet költenek kampányukra, és az Állami Számvevõszék ellenõrzési lehetõségei korlátozottak ebben az ügyben..

Herényi Károly arra a felvetésre, hogy többször próbálkoztak már a pártok a kétharmados támogatást igénylõ szabályozás megváltoztatásával, de eredmény nem értek el, azt mondta: volt példa arra, hogy az ügyben megfogalmazott ötpárti javaslat az aláírás elõtt egy órával hiúsult meg. Ennek ellenére szerinte a többi pártnak is fontos a kérdés rendezése, mert a kampányfinanszírozás miatt negatív kép alakult ki róluk.

Somogyi Zoltán, az MDF kampányfõnöke a héten azt nyilatkozta, hogy az MDF szigorúan be kívánja tartani a törvényben elõírt kampányfinanszírozási keretet, azaz az országgyûlési választásokra bruttó 386 millió forintot kíván fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!