FORMA-1: Briatora kizárná a McLarent

A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore kizárná a McLaren-Mercedes istállóját a 2007-es szezonból a kémügy néven hírhedté vált botrány miatt.

A McLaren a botrány kitörése óta tagadja, hogy előnyt szereztek volna a menesztett Ferrari-mérnöktől, Nigel Stepneytől kapott 780 oldalas titkos Ferrari-dokumentumokkal. A wokingi istállót a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is meghallgatta, de végül nem büntette meg.

Flavio Briatore már akkor is kritizálta a döntést, ugyanis szerinte a McLaren tudott a Ferrari által kifejlesztett újításokról. Az olasz csapatfőnök szerint ezzel előnyt szerzett riválisával szemben. Briatore azt állítja, a McLaren meglepően simán váltott Michelin gumikról Bridgestone-okra, míg nekik a Renault-nál még mindig akadnak gondjaik az új abroncsokkal.

“Ha a McLaren birtokába kerültek azok az adatok, amelyeket a Ferrari tíz év alatt halmozott fel a Bridgestone-gumikról, akkor az kétségtelenül nagy előnyt jelent számukra.” Az olasz csapatfőnök hozzátette, hogy a McLaren büntetésével nem csak a Ferrari járna jól, hanem mindenki más is, hiszen egy olyan csapatot büntetnének, amely csalt.

“Ha valaki elolvassa a versenyszabályzatot, akkor könnyen kitalálja, a helyes büntetés a csapat kizárása” – mondta a Renault első embere.

Az elmúlt napokban a Ferrari jelezte, mindenképpen fellebbez az FIA ítélete ellen. A beadványról augusztus végén, Párizsban dönt a nemzetközi szövetség.