Friss hírek

2008.11.14. 13:13

Német-magyar egyetértés és együttműködés a külügyminiszteri tárgyalásokon

<p>Fontos évfordulók előtt ült le kétoldalú tárgyalásra pénteken Berlinben a magyar és a német külügyminiszter: decemberben lesz 35 éve annak, hogy a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat és jövőre esedékes a határnyitás 20. évfordulója.</p>

Göncz Kinga megerősítette, hogy a Vasfüggöny lebontásának megünneplésére Magyarországra várják mind Angela Merkel kancellárt, mind a német diplomácia vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert. Annál is inkább, mert a magyar fél gazdasági, technológiai, kulturális értelemben jobban kötődik Németországhoz, mint történelme során bármely más államhoz. Csak illusztrációképpen: a német befektetések értéke 15 milliárd euró, és minden 8. magyar munkahely a német befektetésektől függ.

Ennek megfelelően a külügyminiszteri találkozón nagy hangsúlyt kapott a nemzetközi pénzügyi válság megoldása. A két fél egyetértett abban, hogy a kilábaláshoz nemzeti szinten nincsenek hatékony eszközök. Göncz Kinga ugyanakkor elmondta, hogy a kormány közbeavatkozásával, valamint a Valutaalaptól, továbbá az Uniótól és az Európai Központi Banktól kapott hitelkerettel sikerült megszilárdítani pénzügyi helyzetünket.

A két miniszter abban is közös álláspontra jutott, hogy bármennyire is nagy feladat, meg kell teremteni az EU közös energiapolitikáját. A vendég ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy Magyarország támogatja a Nabucco-tervet, de emellett úgy látja, hogy új szállítási útvonalként szükség lenne a Déli Áramlatra is. Megjegyezte, hogy az Oroszországhoz fűződő viszony Magyarország esetében egyszerre jelent szomszédságpolitikát és energiaellátási kérdést, továbbá gazdasági érdeket. Göncz Kinga és Frank-Walter Steinmeier egyaránt úgy látja, hogy egyértelműen szabályozott viszonyra van szükség Moszkvával, és hogy Oroszország fontos szereplője a legtöbb világpolitikai kérdésnek.

Délután a magyar külügyminiszter részt vesz az "Európa lelke" című konferencián, majd este a berlini Collegium Hungaricumban a "Pszichoanalízis a Vasfüggöny árnyékában" című konferencia megnyitásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!