Fordulat Németországban: megmentik a bankóriást

50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagról döntöttek vasárnap éjjel Németországban – jelentette be a berlini pénzügyminisztérium. A Hypo Real Estate bukása lavinát indíthatott volna el Európában. Ezalatt kiderült az is, hogy a franciák veszik meg a belga Fortist.

Több napos huzavona után vasárnap éjjel megszületett a megállapodás, miszerint megmentik Németország negyedik legnagyobb bankját, a Hypo Real Estate-et. A tranzakció keretében összesen 50 milliárd eurót “dobnak össze” a bajba került hitelintézetnek. Korábban már szó volt arról, hogy a Hyponak legalább 35 milliárd euróra lenne szüksége. Ám amikor kiderült, hogy a válság tartós elkerülésére ennél jóval többre lenne szüksége a banknak, az ügyletben részt vevő több szereplő kihátrált a megállapodás-tervezet mögül.

A döntés azért is volt sürgető, mert a bejelentéssel meg akarták előzni az ázsiai tőzsdék hétfői nyitását. A jelek szerint azonban az induló piacok nem fogadták nagy lelkesedéssel a mentőakciót: a nyitáskor ugyanis a tokiói 3,6, a szöuli 2,7, a hongkongi tőzsde részvényindexe pedig 2,9 százalékot zuhant. Az euró dollárral szembeni árfolyama ezalatt 13 hónapos mélypontjára süllyedt.

Ugyancsak a hétfői piacnyitás előtt akarták a szintén nehéz helyzetbe került belga Fortis ügyében megállapodást elérni, és ez sikerült is: eszerint a francia BNP Paribas megveszi a pénzintézet részvényeinek 75 százalékát. A cég hollandiai kirendeltségét, már pénteken átvette a holland kormány.Sporthírek