Főpróba az Everest fölötti ugrás előtt

A Csomolungma, vagyis a Mount Everest árnyékában tartottak főpróbát szombaton azok a légdeszkások, akik különleges mutatványra készülnek. Az tervezik, hogy néhány órán belül a világ legmagasabb hegycsúcsának 8848 méteres magassága fölött ugornak a mélybe, majd a deszkáikon meglovagolják a levegőt, végül ejtőrnyővel aláereszkednek.

A főpróbát 6666 méteres magasában tartották meg. Egy perces szabadesés után nyitották ki az ernyőiket. “Mintha egy felhőt lovagoltam volna meg, miközben néztem a világ tetejét, ami lenyügöző” – mondta Steve Hennessy, egy ausztrál légdeszkás oktató. A tervezett nagy szombati ugrást a “High and Wild” nevű brit utazási ügynöség szervezte, amelynek profilja a kockázatos, vagy különleges kaland. Az Everest fölötti légdeszkás ugrásra 32-en fizettek be fejenként 24 ezer dollárt a cégnek, amely az “örültség megérintése” nevet adta a mostani kalandnak.

A főpróba magasságából sem veszélytelen az ugrás, hát még 8848 méterről, vagy annál többről. A jéghideg levegőben alig van oxigén, ezért a légdeszkások különleges öltözéket viselnek, és ejtőernyőjük kupolája is háromszorosa lesz a szokásosnak.Sporthírek