Főnyeremény: ezt bizony jó lenne megütni!

Főnyeremény: ezt bizony jó lenne megütni!
Főnyeremény: ezt bizony jó lenne megütni!

A csekély esély ellenére a játék gyakran képes lázban tartani akár az egész országot is. Az öttalálatosok száma évente általában öt-kilenc között mozog. 

Számtáblás ruha, hetyke kalap, vidám kópé – a lottózás emblematikus figurája, Lottó Ottó a legszebb férfikorba lépett. Ötvenedik születésnapját tölti, amely idő alatt bár „gyermekei” születtek (Hatos, Skandi és Joker), népszerűsége mit sem apadt; képes volt arra is, hogy időnként az egész országot lázban tartsa. 1957-ben, az induláskor egy szelvényért 3 forint 30 fillért kellett fizetni, ma ez 175 forintra rúg.

Az öttalálatosok száma évente általában öt-kilenc között mozog, s annak a matematikai esélye, hogy mind az öt számot eltaláljuk, csaknem 1 a 44 millióhoz. Ugyanakkor akadt már arra is példa, hogy ugyanazon a sorsoláson valaki két szelvénnyel is telitalálatot ért el: az öthetessel játszó nyertes nem volt biztos abban, érvényes-e szelvénye, így egy heti játékra is befizetett, s mindkettővel megütötte a főnyereményt.
Tárgynyereményeket is

Kezdetben a számhúzások mellett havonta tárgynyereményeket is sorsoltak. Az első főnyereményt, egy Wartburgot az 1957-ben mindössze 13 éves Molnár Tibor nyerte. A tárgynyeremény sorsolás húsz éven keresztül tartott, s a kisebb nyereményeken kívül több mint ötszáz öröklakás, 224 családi ház és nyaraló lelt gazdára.

Mint a Szerencsejáték Rt. honlapjáról tudható, ezek a nevek valódiak, hiszen akkoriban nyilvános volt a nyeremények átvétele, az eseményt fotókkal örökítették meg, a nyertesek pedig vállalták nevüket, arcukat egyaránt.

Hajdú-bihari illetőségről, rekordról egyébként nincs információnk, ám annyi a társaság kimutatásából kideríthető: 2006 júliusában, 17 heti halmozódás után 911 millió forint ütötte a nyertesek markát Hajdú, illetve Veszprémmegyében.
A fél évszázad alatt modernizálódtak a játék körülményei, megjelent a gépi sorsolás, valamint hetente jelentkezik televíziós közvetítés.

Az 50 év 405 szerencsésnek hozott öttalálatost, összesen több mint 30 milliárd forintot hozva a konyhájukra.
– Nyéki Zsolt –