Fontosnak tartják Halmajon a biztonságos közlekedést

A halmaji ovisok birtokba vették az ajándékokat
A halmaji ovisok birtokba vették az ajándékokat
Halmaj – A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatán Közlekedésbiztonsági díjat nyert Halmaj önkormányzata.

Az NFM és a Közlekedéstudományi Intézet pályázatot hirdetett meg a települések számára 2014–2016 évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretében „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért” címmel. A községek kategóriában Halmaj díjat nyert el, amelyet a Művészetek Palotájában Tasó László helyettes államtitkártól vehetett át Tóth József polgármester.

Mindezek az eszközök elősegítik a gyermekek oktatását.” Tóth József

– Az elismeréssel a település biztonságos közlekedési feltételeinek megteremtése érdekében kifejtett fáradozást ismerték el – újságolta Tóth József, Halmaj polgármestere. – A díjjal együtt egy közel 300 ezer forint értékű komplex közlekedésbiztonsági eszközöket tartalmazó, úgynevezett mini KRESZ-park felszerelését, eszközeit ajándékba kapta az önkormányzat.

A 6 darab kerékpárt, 5 rollert, kerékpáros védősisakokat, láthatósági mellényeket, közlekedési jelzőlámpákat és egyéb eszközöket is tartalmazó csomagot a helyi óvoda használhatja.

– Mindezek az eszközök nagyban elősegítik a gyermekek oktatását a közlekedési szabályok ismeretére és a kerékpár biztonságos használatára – fogalmazott a településvezető.

Az előzményekről

2010 márciusában az ENSZ-közgyűlés több mint 90 ország – köztük Magyarország – kiemelt támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011–2020” programot mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját. A program a Föld valamennyi kontinensén 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselevésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében.

A szavakat tett követte, s így aztán a Közlekedéstudományi Intézet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és 10 rendező szervezet a Közlekedéstudományi Egyesület koor­dinációjával kezdeményezte hagyományteremtő szándékkal 2015. május 11-én „A közlekedési kultúra napja” című esemény megtartását, melyet idén május 11-én ismételten megtartottak.

Juhász-Léhi István


Hasznosnak tartjuk

A Közlekedéstudományi Egyesület által készíttetett, a „Közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra Magyarországon, 2016” című országos reprezentatív közvélemény-kutatás adatai szerint a felnőtt lakosság közel 80 százaléka hasznosnak, illetve nagyon hasznosnak tartja, hogy minden évben egy napon kiemelten foglalkozzunk a közlekedési kultúrával Magyarországon.