Fontos: „Szívből és lélekből kell beszélni”

Leküzdötték a kameralázat
Leküzdötték a kameralázat - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – X. Miskolc Város Ifjú Szónoka versenyt rendezett pénteken Miskolc önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara megyénk középiskolai tanulóinak részére.

Az idei verseny – amelyre 13-an jelentkeztek – témája a következő volt: „Isten embernek soha nem segít közvetlen, de mindig csak közvetve, esze, tudománya, szorgalma által.” (Széchenyi István). A versenyfeladatról 4 perces, szabadon előadott beszédet kellett tartani, majd az előre elkészített beszéden túl a versenyzőknek a helyszínen kiosztott témából is kellett egy 2-3 perces rögtönzött beszédet mondani.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Dr. Koltói Ádám docens, az Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja a versenyről kiemelte: a legfontosabb, hogy a versenyző mennyire ismeri a témát, de fontos, hogy hogyan készült fel és hogyan gyűjtötte az anyagot. Kiemelte a stílust és az összbenyomást is. „Minden ízében, porcikájában kell, hogy beszéljen! Szívből és lélekből kell beszélni!” – hangsúlyozta.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Schweikhart Gyula (Földes Ferenc Gimnázium) elárulta, hogy sok támogatást kapott tanáraitól. „Járok hasonló eseményekre, így ide is jelentkeztem. Joggal szeretnék továbbtanulni, esetleg nemzetközi kapcsolatokkal, és ott elengedhetetlen a beszéd” – tudtuk meg.

– ÉM-JLI –