Fontos kérdésekre várnak válaszokat

Akt.:
Semmelweis-napi ünnepség Ózdon
Semmelweis-napi ünnepség Ózdon - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – Az idei Semmelweis-napon több egészségügyi dolgozót is megjutalmaztak az ózdi kórházban megtartott ünnepségen.

Ebben az esztendőben nem mozdultak ki a kórházi dolgozók a Semmelweis-napi ünnepségre saját otthonukból. Korábban volt rá példa, hogy az Olvasóban gyűltek össze az ózdi egészségügyi szakemberek, ezúttal viszont az Almási Balogh Pál kórház hátsó kertjében ünnepeltek a meghívottak. A családi légkörben lezajlott eseményen a zenés-irodalmi műsort követően Fürjes Pál üdvözölte a résztvevőket. Ózd polgármestere kiemelte: az egészség minden ember számára a legfontosabb, de sokan elsiklanak efölött mindaddig, amíg betegség nem éri őket. Az orvosok és az ápolók abban a kétségbeesett időszakban tudnak segíteni, amikor az életük meghosszabbításáról van szó.

– Mindig csodálattal tekintettem az Önök munkájára, hiszen a körülményektől függetlenül óriási türelemmel és odaadással végzik a napi teendőiket – fogalmazott Fürjes Pál. – Ez egy nagyon nehéz szolgálat, ezért a gyógyító tevékenységükről nem elég egy évben csupán egyszer beszélni. Folyamatosan hálásnak kell lennünk azért, hogy az emberek számíthatnak a munkájukra.

Pozitív pályázatok

dr. Eszenyi Géza beszédében Semmelweis Ignác munkásságát méltatta, majd az intézmény múltjára és jelenére tért ki. Az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója szerint a legnagyobb pozitívum, hogy a mögöttünk hagyott nehéz időszak ellenére talpon tudtak maradni. A jövővel kapcsolatban azonban rengeteg megoldandó feladat vár rájuk, a finanszírozás kérdése mellett a legnagyobb problémát az orvoshiány jelenti, amivel hosszú évek óta küzd az ózdi kórház.

– Szerencsére pozitívumokat, fejlesztéseket is meg lehet említeni a kórházunkkal kapcsolatban – folytatta dr. Eszenyi Géza. – Fontos lépés, hogy közel kétmilliárd forintból épül az új reumakórházunk, amelyben egy 30 ágyas, új rehabilitációs osztály is helyet kap. Szép, ugyanakkor komoly feladat a szakember ellátottság biztosítása, amit néhány hónapon belül meg kell oldanunk. Ugyanakkor büszkén mondhatom el, hogy több Európai Uniós pályázatunk is zajlik az intézmény falai között. Igyekszünk az embereket egészségtudatosságra nevelni, de foglalkozunk az orvosok és az egészségügyi dolgozók képzésével is. Ezek a projektek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkánkat megfelelő szakmai színvonalon tudjuk ellátni nap, mint nap.

Díjak, elismerések

Az idei Semmelweis-napon főorvossá nevezték ki dr. Sulyok Jánost, aki eddig osztályos orvosként dolgozott az ózdi kórházban. A helyi önkormányzat által felajánlott tárgyjutalmat dr. Juhász Antal szülész-nőgyógyász szakorvos, Agócs Tamásné, a Belgyógyászati Osztály főnővére és Varga Tamásné, a Humánpolitikai és Bérgazdálkodási Osztály vezetője vehette át. A tavalyi esztendőben hagyományteremtő szándékkal kezdeményezett kórházi vándorplakettet idén a Sürgősségi Betegellátó Osztály dolgozói kapták meg. dr. Eszenyi Géza több könyvjutalmat is átadott a kollégáknak, a Szakdolgozói Kamara kitüntetését pedig Derencsényiné Ványolos Évának ítélték oda. Az Ápolási Egyesület helyi elnöke Elekné Molnár Anita munkáját ismerete el, kiemelkedő szakszervezeti munkájáért pedig hat dolgozó tevékenységét jutalmazták.

ÉM-ME